In Arcade Ermelo wordt voortaan getoverd door ouderen

Foto: Met de tovertafel komen ouderen met dementie in beweging (eigen foto).

In een van de behaaglijk warme huiskamers van woonzorgcentrum De Arcade dwarrelen de herfstblaadjes over de tafel. De bewoners besluiten ze samen op een hoop te vegen. En het mooie is: opruimen is niet nodig, want het zijn digitale blaadjes! Ze zijn geprojecteerd op tafel; een tovertafel.

Door Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe 

Tovertafel, zo heet het vierkante kistje aan het plafond boven de tafel. In de Arcade, een woonzorgcentrum van Zorggroep Noordwest-Veluwe voor ouderen met dementie, hebben alle zeven groepswoningen een haak aan het plafond waar de tovertafel aan kan hangen. Zo rouleert het apparaat door het gebouw. “Ik vind er niks aan”, zegt een van de ouderen terughoudend. Maar haar handen schieten uit als de verzorgde oppert de stapel geprojecteerde herfstbladeren nogmaals bij elkaar te vegen. Even later verschijnen er rijmpjes en gezegdes op tafel, ‘Naar bed, naar bed, zei Duimelot…’ Voordat het wonderlijke kistje het tweede zinsdeel op tafel tovert, maken bewoners de zin al af. Onderling is er even discussie over de juiste invulling ervan.

De tovertafel doet wat het moet doen en meer: bewoners komen in beweging, zowel lichamelijk als geestelijk en er is interactie tussen de mensen die aan de tafel zijn geschoven. Het stukje ‘meer’ zit in het feit dat de tovertafel de verzorgenden even ontlast.

Meedoen
De verzorgende tovert met de afstandsbediening ook moeiteloos vlinders, bloemen en vissen op tafel. Elk spel is anders. De vlinders gaan fladderen als je ze aanraakt, de bloemen gaan groeien en de vissen schieten weg door het water. “Ook bezoek kan meedoen, bijvoorbeeld de kleinkinderen”, aldus Harda Sederel, manager beschermd en verzorgd wonen. “Als familieleden dit willen, krijgen zij binnenkort ook instructie over dit wonderlijke apparaat”.

De Active Cues Tovertafel is ontwikkeld door ir. Hester Anderiesen. Meer informatie is te vinden op www.tovertafel.nl. De tovertafel is beschikbaar gesteld door donaties, onder andere van Stichting Vrienden van Zorggroep Ermelo.

Inloopuur
Wilt u meer weten over wonen met dementie in De Arcade of in de overige locaties van Zorggroep Noordwest-Veluwe? Kom dan naar het inloopuur in De Arcade op vrijdag 29 januari van half 11 tot half 12. De Arcade is gelegen aan de Van Asseltlaan 2 in Ermelo. Aanmelden is niet nodig, u bent van harte welkom!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen