Anne Born imponeert met boek over oorlogsdrama op Drie

Anne Born (23) heeft een boek geschreven en geïllustreerd over het drama dat zich op 13 december 1944 voltrok in de bossen rond buurtschap Drie. “Alles sal reg kom’ is een eerbetoon aan haar familie die slachtoffer werd van de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

De 23-jarige kleindochter van de in 2005 overleden Willy Born gebruikt voor het verhaal exact de woorden die haar opa op papier had gezet. Verder verduidelijkt ze het verhaal met feiten en foto’s. Haar opa kon namelijk heel moeilijk praten over het drama waarvan hij op 15 jarige leeftijd getuige was.

Centraal staat het onderduikershol bij Drie dat het trieste lot van verzetsman Jannes Born op 19 jarige leeftijd bezegelde. Het ging lang goed tot Jannes 13 december 1944 werd opgewacht door de Sicherheitsdienst (SD) die hem neerschoot. Zijn broer, Willy Born werd gedwongen hem te zien sterven in het bos, een afschuwelijk proces dat twee uur duurde. Als afschrikwekkend voorbeeld voor anderen die het zouden willen opnemen tegen de bezetter, liet de Sicherheitsdienst het lichaam dagenlang liggen.

Anne levert met het boek een indrukwekkende bijdrage aan een gebeurtenis in de Ermelose geschiedenis die niet vergeten mag worden. “Aan de hand van foto’s en documenten heb ik bij het maken van de tekeningen me zo veel mogelijk ingeleefd in hoe het toen was.” De illustraties van Anne versterken op bijna angstaanjagende wijze het tragische familiedrama. Ook vader Born en Evert Born overleefden de oorlog niet. Zij kwamen om in kamp Neuengamme.

Afgelopen vrijdag presenteerde Anne het boek in samenwerking met Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP) die zelf een heruitgave van het wandelrouteboekje ‘Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen’ introduceerde.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen