Schilderij Wijbe Bekkema op eregalerij van Molen de Koe Ermelo

Ermeloer Wijbe Bekkema (64) die sinds 2014 furore maakt als kunstschilder heeft Molenstichting de Koe vanmorgen, zaterdag 29 augustus, verblijd met een niet alledaags schilderij van Molen de Koe. Vanzelfsprekend krijgt het kunstwerk een prominente plek in de eregalerij op de eerste verdieping van Ermelo’s trots.

Fotoreeks: Grietje-Akke de Haas

Bekkema die zijn passie voor schilderen ontdekte tijdens een cursus schilderen bij Alida van Beek van Aaltjes Atelier (klik HIER voor eerdere berichtgeving), lacht. “Ik heb de molen niet nageschilderd”, refereert hij naar het schilderij dat verre van een natuurgetrouwe weergave is van Molen de Koe.

“Ik ben een keer op de fiets naar het dorp gegaan en heb foto’s van de molen gemaakt. Daarna heb ik de foto’s in zwart/wit gekopieerd, ze gescheurd en op het doek geplakt om er vervolgens over heen te schilderen. Op het moment dat ik de foto’s nam was het slecht weer. Dat zie je terug in het schilderij. Als je er te dichtbij komt word zelfs je nat”, grijnst hij. “Een kennis van mij zei: ‘Maar ik zie twee molens’. Waarop ik antwoordde: ‘En dat is nou kunst’.”

Frans Callenbach van Molenstichting de Koe is zeer content met de nieuwe aanwinst. “Alles wat we krijgen en heeft te maken met Molen de Koe krijgt een ereplaats aan de wand op de eerste verdieping. Zo heeft de Molenstichting bijvoorbeeld eerder een prachtige potloodtekening van Molen de Koe gekregen die dateert uit 1937 en een lucifersdoosje waar Molen de Koe op is afgebeeld. Als Molenstichting willen dit graag bewaren voor het nageslacht.”

Sinds Wijbe Bekkema zijn schilderijen deelt met de de buitenwacht neemt zijn ‘carrière’ een hoge vlucht. De tentoonstelling ‘Wijbe gaat los’ die in het voorjaar van 2015 de wanden van ziekenhuis St Jansdal sierde leverde hem zelfs een deelname op aan de 13e Kunstroute Noordwest Veluwe, die volgend weekend wordt gehouden. Ermelose kunstenaar Gerrie Raap bezocht namelijk de expositie en was danig onder de indruk van de stijl van Bekkema. Zo ook de ballotagecommissie van een aantal dames die Bekkema opzocht in zijn atelier aan de Dokter Scheurerlaan 8 in Ermelo.

Wijbe Bekkema heet belangstellenden van harte welkom in zijn atelier tijdens de Kunstroute aan de Dokter Scheurerlaan 8 in Ermelo. Hij zet de deuren open op vrijdagmiddag 4 september van 13.00 – 17.00 uur en zaterdag 5 september van 11.00 – 17.00 uur.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden