Leon Vollaard ontdekt zijn buitengewone talent voor schilderen

Foto: Grietje-Akke de Haas

Leon Vollaard, in Ermelo en omstreken vooral bekend als voormalig keeper van FC Horst, laat een verrassende andere kant van zichzelf zien; die van een kunstschilder. De 29-jarige Ermeloer heeft de potentie uit te groeien tot een gewild en begenadigd kunstenaar.

En dat voor de jongensachtig ogende bouwkundig ingenieur die zich niet creatief genoeg achtte om de Masteropleiding Architectuur aan de TU Delft af te ronden. Amper een half jaar echter nadat hij zijn schilderijen aan de buitenwacht presenteerde loopt het voor een beginnend kunstenaar storm met opdrachten. Zijn schilderijen pronken al aan menig muur en zelfs horecagelegenheden lopen met zijn kunst weg, zoals Restaurant Bonaparte aan de Harderwijkerweg, waar twee van Leon zijn werken hangen.

De stijl van Leon mag dan ook gerust opmerkelijk worden genoemd. Zowel in kleur als vorm is het gebruik explosief. Met zijn zo typerende charmante scheve grijns vertelt hij: “Ik maakte al een tijdje van die pop art- tafereeltjes, voornamelijk in zwart/wit om mee te beginnen. Een studiegenoot daagde me uit om eens wat meer out of the box te gaan. Toen ben ik gaan smijten met kleuren en heb zijn gezicht er in verwerkt.”

Of het nu portretten zijn of landschappen, het maakt niet uit welk onderwerp of voorwerp, Leon vangt de emoties in kleur en vorm. Een scala aan heftig wisselende emoties soms – ‘het leven bestaat er toch uit’ – , van heftig en hartstochtelijk, rustig en vrolijk tot koel en ongenaakbaar.

Naar de realiteit schilderen is niet Leon zijn ding. “Het portret van Napoleon bijvoorbeeld dat bij restaurant Bonaparte hangt. Ik kan een afbeelding van hem wel exact na schilderen, maar dan ziet iedereen hetzelfde. Door het expressieve kleurgebruik kan iedereen er op zijn of haar eigen manier naar kijken en er iets uithalen.”

Leon is bewust autodidact. Hij gaat zelf liever op ontdekkingstocht dan zich binnen de hokjes en vakjes van cursussen laten stoppen. Gewoon door te doen en te kijken. Zo is hij van plan schilderijen van Hollandse meesters te oefenen om ervaring op te doen. “Wil je je eigen stijl ontwikkelen dan moet je wel bepaalde technieken beheersen.” Sowieso is hij zoekende. “Voor mij is het ook allemaal nieuw, want eigenlijk was ik altijd alleen maar tekeningetjes aan het maken.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen