Als een kostbare herinnering wordt die bewaard, de menukaart met de gerechten waarmee Jopie Riemer-van Herksen en haar familie de bevrijding vierde van Ermelo op 18 april 1945.
Mevrouw Riemer-van Herksen is inderdaad de moeder van Tine Walinga van boekhandel Riemer & Walinga in de Stationsstraat. De nu 89-jarige vrouw woonde destijds als domineesdochter in de pastorie halverwege de Stationsstraat, tussen de Aldi en Apotheek.
Vrijheid/blijheidluidde het thema van de menukaart die een prachtig in rood/wit/blauw/oranje uitgevoerde voorkant heeft. Eenmaal opengeklapt weerspiegelen de in oranje geschilderde namen van gerechten de blijheid en opluchting. Van Canadian salad tot coffee with ginger bread brengen hulde aan de Canadezen die Ermelo bevrijdden.
Op uitnodiging van Dick van Wijngaarden en Steven van Loo van de Oudheidkundige vereniging Ermeloo, haalt mevrouw Riemer-van Herksen herinneringen op aan de bevrijding van Ermelo, dit jaar 70 jaar geleden. Dit doet ze samen met Corry de Groot-Leene (84), inderdaad de vrouw die in het verleden met haar man Piet de Groot de schoenenzaak Leene runde, op de hoek Stationsstraat/Postlaantje. Mevrouw de Groot-Leene was indertijd vriendinnen met een jongere zus van mevrouw Riemer-van Herksen, Bep.
Mevrouw Riemer-van Herksen weet de dag van de bevrijdingnog goed te herinneren, het was woensdag rond 1 uur in de middag. Ze was toen 19 jaar oud. "Ik zat met mijn ouders in de voortuin toen we een Canadees zagen rijden als verkenner. Toen zijn we gelijk naar de Putterweg gegaan, want de bevrijders kwamen uit de richting van Putten." Mevrouw de Groot-Leene: "Ik was ook gewoon thuis toen we hoorden dat de Canadezen eraan kwamen. De rest van de dag ben ik steeds met mijn vriendinnen Hennie Peet en Corrie Vlijm bij de tanks geweest op 't Weitje. Ook kan ik me nog goed de chocola en pepermunt herinneren die de Canadezen uitdeelden."
Een trieste herinnering delen ze samen.Afwisselend vertellen ze over Henk van de Poel die, voor zover ze weten, 17, 18 of 19 jaar oud was op de dag van de bevrijding. De jonge man wilde op eigen houtje op de fiets over de hei naar Putten om de bevrijders tegemoet te rijden. "Hij stuitte echter op een paar Duitse militairen die hem doodschoten. Zo triest, zijn ouders hadden nog zo gezegd dat hij het niet moest doen. En hij was ook nog enigst kind."
Omdat het zaterdag 18 april 2015 70 jaar geleden isdat Ermelo is bevrijd heeft de Oranjevereniging in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo een feestelijk programma samengesteld, waarin onder meer de Koninklijke Militaire School (KMS) een grote rol speelt, bij het naspelen van de bevrijding. Nieuwsgierig? Klik HIER voor het programma.