Jarige Oase voorziet in behoefte

Foto: Grietje-Akke de Haas

“De Oase leeft in de Ermelose gemeenschap.”

Dat zei Meine Terwel, voorzitter van Christelijke Inloopwinkel Stichting De Oase Ermelo, vanmorgen bij de aftrap van het lustrumfeest. Vandaag viert de Inloopwinkel aan de Stationsstraat 127 namelijk haar 5-jarige bestaan. Officieus is een groep gelovigen die aan de basis stonden van De Oase al tien jaar actief. “Het begon allemaal op de weekmarkt met een partytent waar mensen een kop koffie werd aangeboden en hun verhaal kwijt konden.” Het eerste ‘echte’ onderkomen betrok De Oase in het pand tegenover het Kruidvat waar Evangelische Boekhandel de Ichthus was gevestigd. Sinds ruim een jaar is de Inloopwinkel gevestigd op het huidige adres.

03EN Oase7

Met wekelijks gemiddeld een 130 bezoekers vindt Terwel dat er in de Ermelose samenleving duidelijk een behoefte is aan een plek om even uit te blazen in de tegenwoordige jachtige wereld vol corruptie en geweld. “Mensen uit alle lagen van de bevolking ervaren hier iets van vrede. Maar het is ook een plek voor sommige ouders om hun kind naar het toilet te laten gaan. Vaak ontstaat dan het eerste gesprek met een kop koffie erbij, waarop men zegt: ‘Volgende week komen we weer’.”

03EN Oase1

Vrijwillige medewerker Beppie Vliek: “We zijn indertijd echt met niets begonnen. Maar we hadden zoiets van ‘zelfs al kunnen we maar drie maanden open, dan hebben we toch drie maanden goede gesprekken gehad’.” Gaandeweg kon het initiatief met een interkerkelijk karakter meer en meer rekenen op brede steun uit de meest verrassende hoeken, die de huur van het pand en de bijkomende kosten, maandelijks zo’n 2000 euro, financieren. “Het komt er echt elke keer. Nu de kerken zien in welke behoefte De Oase voorziet, steunen ze ook structureel mee. Maar het blijft spannend, elke maand weer.” Zelf dragen de vrijwillige medewerkers met de nodige activiteiten die geld opbrengen, ook hun steentje bij. Met bijvoorbeeld een oliebollenverkoop of de verkoop van eieren. “De eieren krijgen we weer van iemand die het evangelie een warm hart toedraagt. Daarnaast gaat vrijwillige medewerker Bouke Jagt ook bij het Emauscollege langs om de eieren te verkopen, en huis aan huis.”

De opzet van De Oase is verre van ‘zieltjes winnen’ of ‘het geloof opdringen’ zodra iemand de drempel passeert. “Zo werkt dat toch niet, God is immers liefde. Daarover vertellen we, want dat is onze drijfveer.

03EN Oase2

03EN Oase6

03EN Oase3

03EN Oase5

 

[adrotate banner=”28″]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen