Ed Bok(t) over Kerstwens, Kerstcrisis en de enige politicus met principes

Foto: ermelo.nieuws.nl

Als het aan columnist Ed Bok ligt laten politici hun kerstballen zien!

Van Kerstwens naar Kerstcrisis…
Beste Lezers, graag had ik mijn laatste column van 2014 afgesloten met de onderstaande 21 woorden; ‘Ik wens u en uw dierbaren hele fijne en gezegende Kerstdagen en een voorspoedig en gelukkig maar bovenal een gezond 2015’.  Maar zo makkelijk kom ik er toch niet van af, de pen kruipt nu eenmaal waar die niet gaan kan en zeker als daar een aanleiding voor is.
Slimme meter en slimme pen…
Ik heb behalve een slimme meter ook een slimme pen die, bij nieuws wat om een mening vraagt roept ‘kom Ed Bok(t) , aan het werk!’ Vandaar dus dat mijn column langer is geworden. Neen, lieve lezers ik ga niets schrijven over de crisis waar het kabinet zo vlak voor het Kerstreces in verkeert. Zij nemen ons als kiezers al zo lang niet serieus dus laten wij hen, ‘de politiek’, zo aan het einde van het jaar ook niet serieus nemen, neen het gaat dit keer over rekenen.
Leuker kunnen we het niet maken…
Ik las een artikel over de verplichte rekentoets die volgend jaar geldt voor alle leerlingen op de hoogste niveaus van vmbo, havo, het vwo en mbo niveau 4. Als de leerlingen deze toets niet halen, dan zakken ze voor dat schooljaar. Eerder dit jaar werd duidelijk dat de verplichte rekentoets te moeilijk was. Derhalve heeft het ministerie de toets ‘versimpeld’. Het niveau is de eerste jaren niet al te moeilijk maar groeit mee en wordt ieder jaar een beetje moeilijker. Dit doet mij denken aan de slogan van de belastingdienst; leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, het resultaat van die slogan zullen miljoenen mensen ervaren! Men had in beide gevallen beter kunnen zeggen; ‘kun je rekenen, reken er dan maar niet op’. 
Lobbyisten winnen het van hobbyisten! 
Beste lezers, ondanks dat ik gezegd heb het in deze column niet te doen kom ik, geroepen door mijn ‘slimme pen’ toch nog terug op de Kerstcrisis in de tweede kamer. Ik heb tot diep in de nacht naar een toneelstuk gekeken van politici, die blijkbaar geïnteresseerder zijn in hun mobieltje en Twitter dan debat te voeren.  Wel nu, die zorgwet komt er door, is het niet democratisch dan wel via een sluiproute van een Algemene Maatregel van Bestuur. Niet om betere en goedkopere zorg zoals minister Schippers ons voor wil houden, maar ordinair om te bezuinigen en omdat zorgverzekeraars dat willen. De lobbyisten van zorgverzekeraars winnen het van de hobbyisten in de politiek. De consequenties die dit kan hebben voor alle mensen die geen duurdere zorgpolis kunnen betalen,  wordt onderbelicht. In de Eerste Kamer gaven enkele PvdA senatoren de regering een signaal tegen de harteloze en hersenloze cijferpolitiek, maar om geen crisis op hun geweten te hebben zijn ze gezwicht, hoe principieel en geloofwaardig ben je dan.
Houdt Adri zijn politieke poot stijf…
Bij het schrijven van mijn wekelijkse column is de uitkomst nog niet bekend. Wel is bekend geworden waarom senator Duivesteijn tegen de wet is. Adri Duivesteijn is ernstig ziek en derhalve ‘ervaringsdeskundige’. Hij kreeg bij het ene ziekenhuis te horen dat hij was uitbehandeld, maar kon in een ander ziekenhuis toch verder worden behandeld.  ”Ik heb ervaren hoe geweldig het is dat je dan elders een specialist vindt die zegt: we gaan ervoor knokken, we leggen ons hier niet bij neer”. Dat is voorbij als een eind wordt gemaakt aan de vrije artsenkeuze.”
Ik zou met deze wetenschap politici willen meegeven. Laat zien dat je het hart op de goede plek hebt, dat je (kerst) ballen hebt en dat jullie van beter rekenonderwijs hebben genoten, al heb ik daar geen hoge pet van op!
Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.
 
banner-de-haarstudio
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen