Maatschappelijk stage niet meer verplicht, maar blijft wel een schoolvak

Foto:

Betrokken partijen ondertekenen overeenkomst voor de periode 2015-2018. 

De maatschappelijke stage is niet langer verplicht. Toch is vrijwilligerswerk als schoolvak 
en de ervaring die het jongeren oplevert zo belangrijk dat de gemeenten, scholen en steun-(service)punten vrijwilligerswerk/maatschappelijke stage in de regio Noord-Veluwe en Zeewolde ermee door willen gaan. Op 3 december ondertekenden deze partijen daarom enthousiast de derde samenwerkingsovereenkomst maatschappelijke stage Noord-Veluwe en Zeewolde voor de periode 2015-2018.
Kennismaken met vrijwilligerswerk
Vanaf het schooljaar 2011-2012 was de maatschappelijke stage (MAS) wettelijk verplicht voor scholieren. Ondanks dat het nu niet langer verplicht is, blijft op de Noord-Veluwe en in Zeewolde de maatschappelijke stage bestaan als onderdeel van het schoolprogramma. Leerlingen lopen tenminste 20 uur een maatschappelijke stage tijdens hun voortgezet onderwijs. Het doel daarvan is dat zij kennismaken met vrijwilligerswerk en een onbetaalde bijdrage leveren aan de samenleving. Voor de betrokken organisaties is het een middel om het vrijwilligerswerk en de vrijwillige inzet te versterken.
Zó leuk om te doen!
Stagiaire van Christelijk College Groevenbeek Thirsa Bolluijt,  inmiddels 18 jaar, deed haar stage toen ze 15 was. Bij het zoeken in de vacaturebank viel haar oog meteen op de categorie muziek. De stage  bij showband Doe Maar van ‘s Heeren Loo sprak Thirsa erg aan. Ze vond het zo leuk dat ze na het afronden van de stage bleef ‘hangen’ bij Doe Maar. “Vrijwilligerswerk doen met mensen met een verstandelijke beperking in combinatie met muziek is echt heel leuk om te doen. In de loop van de tijd heb ik meer verantwoordelijkheid gekregen. Ik regel nu optredens van de band en vervang de dirigent als deze verhinderd is.” Maralt Dickhof, stagiaire van het Nuborgh College, liep zijn stage in een verzorgingshuis. Ook hij vond zijn stage zo leuk dat hij er nu nog als vrijwilliger werkt.
Vrijwilligerswerk stimuleren
Het initiatief om een stageplaats te vinden ligt bij de leerling. De school gaat over de uitvoering en bewaakt de kwaliteit van de stage. Daarnaast heeft elke gemeente een stagemakelaar. Die ondersteunt en begeleidt de stagebieders in de gemeente en zorgt dat het stageaanbod toegankelijk is. Stagebieders zijn vaak vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties, maar kunnen ook commerciële organisaties zijn voor de uitvoering van maatschappelijke projecten.
De gemeente draagt het maatschappelijk belang van de maatschappelijke stage uit door beleid hiervoor te ontwikkelen in relatie tot andere beleidsterreinen, bijvoorbeeld bij de ontwikkelingen van wijk- en buurtgericht werken. 
Mas4you
Op de Noord-Veluwe werken scholen voor voortgezet onderwijs, vrijwilligerscentrales en gemeenten samen aan de maatschappelijke stage.Zij gebruiken daarbij  de bemiddelings- en registratieapplicatie Mas4you.nl.
De samenwerkingspartners Maatschappelijke Stage op de Noord-Veluwe zijn gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Putten, Zeewolde, RSG SlingerbosLevant, Christelijk College Nassau-Veluwe, Christelijk College Groevenbeek, Christelijk VMBO Harderwijk, Nuborgh College, SG van der Capellen, Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, locatie Uddel, Stichting Welzijn Putten, Stichting Pinel/Welzijns-organisatie Ermelo, Stichting Wiel, Stichting Wolderwelzijn/ steunpunt Zeewolde en Stichting ZorgDat.
banner-s-en-f-week-47-1
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen