Vrijwilligers Present helpen burger in nood

Stichting Present Ermelo helpt Ermeloer met groot achterstallig onderhoud van woning. De eigenaar was namelijk niet meer in staat dit zelf te doen. De werkzaamheden werden opgepakt in samenwerking met de Ermelose bedrijven Grondverzetbedrijf Kamphorst en Jaboglas, die hiermee hun maatschappelijke verantwoording wilden nemen door onder meer de materialen te sponsoren.

Present Ermelo nam het project voor haar rekening in samenwerking met Stichting Pinel, die Present op het spoor bracht van de hulpvrager. Het is het eerste project waar Stichting Present zich voor inzette, met de bedoeling dat er nog velen volgen. Present Ermelo roept de burgers van Ermelo dan ook op om zich aan te melden als vrijwilliger. 
“U kunt als vrijwilliger het verschil maken in levens van mensen die aan de rand van de samenleving staan. Door uw hulp wordt het voor hen mogelijk om met moed naar de toekomst kijken. Ook de bedrijven kunnen hun steentje hierin bijdragen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is immers een keuze die u als bedrijf kunt maken.”
Stichting Present Ermelo is onderdeel van de landelijke Stichting Present. die in 2003 startte met het initiatief. Inmiddels zijn er tientallen lokale stichtingen, sinds kort dus ook in Ermelo. Present doet haar werk vanuit een christelijke motivatie, maar werkt samen met iedereen. 
Stichting Present Ermelo wil graag mensen in beweging zetten om voor hun medemens praktisch iets te betekenen. Oftewel, een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. 
“De vraag is: hoe doe je dat? De samenleving is complex en veranderd. De moderne verzorgingsstaat heeft gezorgd voor meer vrijheid en waardigheid voor mensen in een afhankelijke en kwetsbare positie. Een minder positief gevolg is dat het gevoel van verantwoordelijkheid voor elkaar is verschoven. Zorg voor kwetsbare mensen en buurten is toch iets voor overheid en professionals? En als je als burger wat zou willen doen, waar moet je beginnen?
 
Maatschappelijke organisaties kampen met een zelfde soort probleem. Graag zouden ze hun formele zorg met informele zorg verbinden. Professionals met burgers laten samenwerken en gebruik maken van elkaars specifieke kwaliteiten. Maar hoe dat je dat op een goede manier? Ondertussen neemt de hulpvraag toe. Er is een grote groep mensen die aan de rand van de samenleving staat en het erg moeilijk heeft. Een combinatie van ingrijpende levensgebeurtenissen en gebrek aan sociale netwerken zorgt soms voor een vicieuze cirkel van sociale uitsluiting, armoede en isolement.
 
Risicogroepen zijn bijvoorbeeld ouderen, langdurig werklozen, etnische minderheden, chronisch zieken, mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen, alleenstaande moeders, mensen met een jarenlange zorgtaak en ex-gedetineerden en dak- en thuislozen. Er is een kloof tussen mensen. Hechte structuren, sociale verbanden en gemeenschappen zijn in meer of mindere mate verbrokkeld. Om die samenleving als sociale gemeenschap sterker te maken is er een brug nodig, een verbindende schakel. 

Present wil zo’n schakel zijn. Present is een ‘sociale makelaar’ die met mensen bespreekt wat ze in huis hebben en wat de waarde van hun aanbod is. Om dat vervolgens onder de aandacht te brengen van maatschappelijke organisaties en te bespreken hoe dat te integreren is.
Drukke, hoogopgeleide en ‘geslaagde’ mensen stellen tijd beschikbaar om te helpen en die ander te ontmoeten. Juist die ontmoeting brengt verandering. De deelnemer die zich inzet geeft niet alleen, hij ontvangt ook en krijgt een ander beeld van bijzondere mensen die in de marge leven. Deelnemers die geholpen worden verliezen een stuk cynisme. Ze ervaren toch in tel te zijn, waardevol genoeg om te bestaan’.

Voor meer informatie: 
Martin Mooiman
t 0341-560171   m 06-19376293
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen