Waarom is ’s Heeren Loo niets gevraagd?

Foto:

Zorggroep vind het jammer dat programmamakers ’s Heeren Loo niet uitnodigden om te reageren.In het EO-programma ‘Dit is de Dag’ dat gisteravond werd uitgezonden, stond de schadevergoeding centraal die de moeder van de zwakbegaafde Brandon, Petra van Ingen, eist van ’s Heeren Loo. Brandon verbleef tot 2011 in de Ermelose instelling waar hij volgens de moeder niet goed behandeld is. Hij werd vastgeketend aan een muur, had amper bewegingsruimte en kwam nooit buiten. Volgens de advocaat van de moeder heeft Brandon blijvend letsel opgelopen, zowel lichamelijk als mentaal. Het bewijs dat ’s Heeren Loo fout zat bewijst volgens hen het feit dat het nu goed gaat met Brandon, sinds hij verblijft in een instelling in Sliedrecht. 

’s Heeren Loo Zorggroep verklaart: 
Maandagavond 13 januari werd op radio bekend gemaakt dat er een claim is ingediend door de moeder en advocaat van Brandon. ’s Heeren Loo Zorggroep heeft vorige week een claim ontvangen namens de advocaat. Deze claim is meteen in behandeling genomen. We vinden het jammer dat de programmamakers geen reactie hebben gevraagd aan ’s Heeren Loo Zorggroep.

Wij zijn blij dat het goed gaat met Brandon, of hij al dan niet, zoals in de claim beschreven staat, blijvende schade of letsel heeft opgelopen zal worden onderzocht door specialisten.

Sinds de televisieuitzending van 18 januari 2011 is er veel veranderd binnen ’s Heeren Loo Zorggroep. Brandon was voor onze organisatie een dieptepunt en een keerpunt. Het leidde tot maatschappelijke discussie rondom vrijheidsbeperkingen en tot een versnelling binnen de organisatie om vrijheidsbeperkingen af te bouwen. Zo werd het aantal onrustbanden in twee jaar tijd teruggebracht van 150 naar 15, en zijn we druk bezig om ook de laatste 15 af te bouwen.

Een belangrijk onderdeel is bewustwording rondom het thema vrijheidsbeperkingen. Daarom heeft ’s Heeren Loo Zorggroep hierover een documentaire laten maken. Cliënten, hun families, medewerkers en deskundigen laten zien wat er gebeurt als je het aandurft om vrijheidsbeperkingen af te bouwen. Het resultaat is de documentaire ‘3 jaar na Brandon, een bevrijdingsverhaal.’ 

De film gaat op donderdag 16 januari in première in theater de Dialoog in Ermelo.

Het doel van de documentaire is om een belangrijk onderwerp, leven in vrijheid, in relatie tot een belangrijke groep burgers met iedereen te delen. ’s Heeren Loo Zorggroep wil op die manier een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat rondom het thema vrijheidsbeperkingen. De film wordt ook gebruikt voor scholing en presentaties.

Cliëntverhalen
De documentaire begint met de tv-uitzending van 18 januari 2011, waarin beelden werden vertoond van Brandon de jongeman die regelmatig aan een tuigje werd vastgezet. Daarna vertellen cliënten, hun families, medewerkers, raad van bestuur en deskundigen, wat er daarna met hen en de organisatie gebeurde. Welke cultuuromslag er plaats vond en hoe er werd samengewerkt om vrijheidsbeperkingen terug te dringen. Zes cliënten laten zien hoe hun leven drastisch veranderd is sinds hun vrijheidsbeperkingen zijn afgenomen. En ook hun begeleiders en families vertellen hoe dat gegaan is, soms met vallen en opstaan.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen