Kandidaat CDA Ermelo: ‘Een gesprek begint voor mij met luisteren’

Sarojini, Stoffel, Sarath, Nero en Jander.
Sarojini, Stoffel, Sarath, Nero en Jander.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Voor een interview in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende week, heeft lijsttrekker van CDA Ermelo, Sarath Hamstra (35), een bijzonder en bont gezelschap van kandidaten om zich heen verzameld. Bijzonder om hun toch wel jeugdige leeftijd, en bont omdat ze van diverse kleurtjes zijn, achtergronden en verschillende netwerken. Kortom de nieuwe generatie aan het roer bij CDA Ermelo.  Een generatie die bij wijze van, niet om zich heen ‘slaat en schopt’ zoals soms zo gewoon lijkt tegenwoordig, maar de verbinding zoekt. Fatsoen, respect, niemand uitsluiten en na elkaar luisteren vinden ze erg belangrijk in de omgang met mensen. Net als dat ze weten dat ze ook maar gewoon mensen zijn die fouten kunnen maken, deze toegeven en er de verantwoordelijkheid voor durven nemen.

Naast Sarath Hamstra gaat het om Jander de Blauw (24), Sarojini Ramasray (27), Nero de Boer (38) en Stoffel Verploeg (36).

Luisteren
Kandidaat nummer 8, Stoffel Verploeg verwoordt: “Een gesprek begint voor mij met luisteren. Dan pas kun je een gesprek goed aangaan.” Kandidaat nummer 3, Jander de Blauw, vult aan: “Voor mij is de verbinding zoeken niet elkaar overtuigen, maar ook luisteren.”

Ook naar mensen die niets zeggen
Sarath: “Luisteren betekent voor ons ook: ‘luisteren naar de mensen die niets zeggen’. Je hebt namelijk altijd mensen die makkelijk praten en mensen die dat minder makkelijk doen. Via Social Media bijvoorbeeld horen wij mensen makkelijk praten, of tijdens het inspreken bij een politieke avond. Juist voor de mensen die dat niet zo snel doen gingen we deur aan deur met ze praten.” Jander: “Met mensen in verbinding komen hebben we de afgelopen 4 jaar zo veel mogelijk geprobeerd; dat viel om corona niet altijd mee. Maar met meedenk-groepen via zoommeetings en elke maand een facebook-live sessie is ons dit aardig gelukt.” Kandidaat nummer 6, Nero de Boer: “Ons verkiezingsprogramma is dan ook echt één van de samenleving.”

Christendemocratisch
Als een partij van de samenleving, zo profileert CDA Ermelo zich al jarenlang. Dat was dan ook wat kandidaat nummer 6, Nero de Boer, zo aansprak. “En omdat ik me betrokken voel bij de Ermelose samenleving en iets wil doen.” Al staan de letters CD in CDA Ermelo voor ‘christendemocratisch’, Nero is niet christelijk, zegt hij. “Maar veel mensen om me heen wel. Juist omdat CDA Ermelo een partij voor iedereen is, maakt de partij zo mooi.”

Een partij voor iedereen
Sarath legt uit dat CDA Ermelo er hard aan heeft gewerkt een partij te zijn voor iedereen. “Vandaar de nieuwe slogan dat we niemand uitsluiten. Als je je als partij te veel op één aspect richt sluit je namelijk mensen uit.” Jander: “Niemand uitsluiten is een hele christelijke gedachte, én ruimte en aandacht hebben voor elkaar en respect.” Omzien naar elkaar hoort daar onlosmakelijk bij. Kandidaat nummer 5, Sarojini Ramasray: “Zo heb ik met huidig raadslid Daphne Visser cakes gebakken en rondgebracht voor de Ermeloers die veel thuis zaten en eenzaam waren. Bovendien spreek je op die manier mensen die je normaal niet spreekt.”

Enorme opgave
Evenzogoed staat deze nieuwe generatie met de beste bedoelingen toch voor een enorme opgave, net als de overige partijen overigens. Want de ruimte is beperkt in Ermelo, terwijl de woningnood hoog is, bedrijven uit hun jasje groeien en het plaatsen van windmolens de enige oplossing lijkt te zijn om als gemeente de energiedoelen te halen. En op diezelfde beperkte ruimte leven mensen waarvan de meesten bij wijze van spreken geen appartementencomplexen in hun achtertuin willen, een groot bedrijf of windmolens. Hoe weeg je als partij al die verschillende belangen af?

‘Leg het uit’
Nero: “Door in mogelijkheden te denken en door realistisch te zijn. We willen bijvoorbeeld allemaal een woning hebben. Stel dat er ruimte is op een plek voor 200 woningen, maar je hebt met één boer te maken die dit niet wil. Dan moet je je afvragen wat realistisch is.” Stoffel vindt ter illustratie: “Als ik iets van mezelf geef en daarmee heel veel voor anderen kan bereiken, hoe mooi is dat.” Sarath: “Wij vinden het belangrijk om perspectief te bieden aan beide partijen en vooral: leg het uit!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen