Dick te Brake (CDA) stopt: is Prins Hendriklaan eindelijk open dé kroon op zijn raadswerk?

Dick te Brake.
Dick te Brake.
Foto: Grietje-Akke de Haas

De foto die wij samen in scene zetten is illustratief voor het onderwerp waar Dick te Brake (68) zich als CDA Ermelo-raadslid bijna drie termijnen voor heeft ingezet. Want het was spreekwoordelijk duwen en sjorren voordat Dick het voor elkaar kreeg dat de betonblokken zouden verdwijnen, en de Prins Hendriklaan en meerdere omringende lanen weer worden opengesteld voor het gemotoriseerd verkeer. Maandag 17 januari is de gemeente namelijk met de werkzaamheden gestart, die afhankelijk van de weersomstandigheden tussen half februari-half april zijn afgerond.

Op het nippertje
En dat op het nippertje in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Dick stopt na de verkiezingen namelijk met het raadswerk. “Na drie termijnen, 2010-2014, 2014-2018 en 2018-2022, is het namelijk de regel plaats te maken voor nieuwe mensen. Het is ook goed om dan te stoppen, al vind ik het wel jammer, want ik heb nog steeds veel plezier in het raadswerk.”

Meest in het oog springende zaak
Het raadswerk van Dick was gericht op de infrastructuur, een onderwerp dat hem erg interesseerde. Natuurlijk heeft hij meer gedaan dan ‘de kwestie Prins Hendriklaan’, maar de openstelling waar Dick zich voor hard maakte was wel de meest in het oog springende zaak. Al met al is hij er bijna zijn hele lokale politieke carrière druk mee geweest. Het is nu dan toch gelukt. Betekent dit bij het naderende afscheid van de lokale politiek dé kroon op zijn raadswerk?

‘Kroon?’
“Kroon?”, lacht Dick een beetje bedenkelijk. “Laat ik het zo zeggen: ‘Ik ben blij dat het is afgerond’. Het is namelijk wel heel jammer hóe het gelopen is. Veel mensen werden blij van de openstelling. Maar er zijn ook mensen die er flink van balen dat de laan weer wordt opengesteld. Tijdens gesprekken met deze mensen zijn er best wel harde woorden gevallen. Niet dat ik daar veel moeite mee had, ik wist immers dat ik gelijk had. Met verkeer doe je het trouwens nooit goed voor iedereen.”

Terugblik in vogelvlucht
Aan de definitieve openstelling van de Prins Hendriklaan ging een lange geschiedenis vooraf. In 2006 werd door de gemeenteraad het besluit genomen de Prins Hendriklaan af te sluiten. Wat een deal was tussen wijkplatform Noord en CDA-wethouder Rikkert Vliek. De lezingen over de deal lopen uiteen. Volgens de toenmalige wethouder zou de afsluiting duren tijdens de bouw van wijk Het Trefpunt. “De ontsluiting zou zodra de bouw was afgerond, in overleg met de buurt definitief worden geregeld. De bouw heeft echter langer geduurd door de financiële crisis destijds.” In 2010 werd de Prins Hendriklaan afgesloten met betonblokken. In maart 2014 zou de Prins Hendriklaan een nieuwe definitieve inrichting krijgen. De betonblokken zouden verdwijnen en plaatsmaken voor een groenere uitstraling. Ook de bloembak op de Prins Hendriklaan zou worden verwijderd. Daarnaast zou de laan niet wordt opengesteld voor doorgaand verkeer. Eind maart 2014 werd de definitieve inrichting van de Prins Hendriklaan op het allerlaatste moment opgeschort, na een klinkende verkiezingsoverwinning van CDA Ermelo. De partij van de samenleving meende dat de Prins Hendriklaan weer een doorgaande weg moest worden. Wat stuitte op tegenstand van onder meer bewoners van de laan. Rechtszaak naar rechtszaak volgde. Woensdag 14 oktober 2021 bepaalde de Raad van State dat de afsluiting van de weg voor gemotoriseerd verkeer (uitgezonderd vrachtverkeer) mag worden opgeheven door verwijdering van de barrières.

Rare toestand
Dick vult aan: “Voor mij begon in 2011 deze zaak een beetje te spelen. Van bewoners van de Maximalaan kreeg ik signalen dat er het hartstikke druk met verkeer was. Nadat dit bij mij goed en wel was geland vond ik het ook een rare toestand. Waarom kon de Prins Hendriklaan niet gewoon open om de lasten van het verkeer eerlijk te verdelen? Wat ook sterk mee ging spelen was dat de wijk maar één ontsluitingsweg had. Stel dat er iets ernstigs zou gebeuren, dan kunnen de bewoners niet wegkomen.”

Doolhofje
Bovendien weet ook Dick, dat het voor bezoekers van de wijk die er niet alle dagen komen, Het Trefpunt een doolhofje is om er weer uit te komen. Nu de werkzaamheden zijn gestart heeft de wijk inmiddels twee ontsluitingswegen. Naast de reguliere namelijk ook één vanaf de Maximalaan, rechtsaf naar de Prins Hendriklaan richting Plas van Beek.

Waardering
Gedurende het proces van ‘duwen en sjorren’ heeft het Dick goed gedaan dat twee politieke partijen 180 graden van mening draaiden. “VVD Ermelo en BurgerBelangen Ermelo (BBE) waren namelijk in het begin vóór afsluiting van de Prins Hendriklaan.” Ook spreekt Dick zijn waardering uit voor de behandelend ambtenaar van de gemeente Ermelo én voor BBE- wethouder Wouter Vogelsang. “Vogelsang heeft met de betrokken mensen die in de wijk en omliggende lanen wonen veel gesprekken gevoerd om het voor elkaar te krijgen.”

Werkzaamheden
Wie benieuwd is naar de aard van de werkzaamheden betreft de openstelling van de Prins Hendriklaan en verdere veranderingen: klik HIER voor het laatste persbericht hierover van de gemeente Ermelo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen