Nieuwe politieke partij één-Ermelo wil minder zélf vinden, maar juist meer vragen

Ermelo is sinds vanavond, donderdag 14 oktober, een politieke partij rijker: één-Ermelo. De tijd was er rijp voor zo viel op te maken uit de woorden van voorzitter Moniek Zonneveld. “Toen ik werd uitgenodigd mee te denken over een nieuwe frisse lokale partij dacht ik: ‘Oei, met een burgemeester die is opgestapt, 25 langlopende dossiers en een ritselcultuur…’.”

Maar Moniek die zich eerst erg terughoudend opstelde werd toch gegrepen door het enthousiasme en de betrokkenheid voor Ermelo van de in de eerste instantie kleine groep mensen. ‘Want wij geloven in een beter Ermelo. Het moet, maar het kan ook echt anders.”

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Officiële lancering
De officiële lancering van de nieuwe partij vond plaats Grand Café Restaurant Het Postkantoor Ermelo. Het was echter al wekenlang een publiek geheim dat er een nieuwe politieke partij aan stond te komen in Ermelo. Niet in de laatste plaats door de spanning die één-Ermelo op haar Facebookpagina langzaam opvoerde.

Doorsnee straat
De Partij één-Ermelo vergelijkt Moniek met een doorsnee straat. “Een doorsnee straat in Ermelo, waar jong, oud, man, vrouw, kerkelijk of niet-kerkelijk, gezond of hulpbehoevend samen wonen.” Ofwel, één-Ermelo wil de belangen van heel Ermelo vertegenwoordigen. “In het belang van Ermelo vind je elkaar”, zo lichtte bestuurslid Henri Luitjes toe.

Vijf raadszetels
Henri die in Ermelo woont is politiek gezien niet bepaald een onbekende, tenminste in Putten. in 2009 stond hij aan de wieg van Wij Putten, de nieuwe lokale partij die vanuit het niets bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 vier zetels bemachtigde. Met vijf raadszetels is Wij Putten op het moment de grootste partij in Putten.

Dwarslaesie
“Hier in Ermelo is een nieuwe frisse partij nog wel meer nodig denk ik, dan destijds in Putten. Want hier kun je spreken van een dwarslaesie tussen de politiek en de samenleving; er is geen contact meer.” Henri is uitgesproken over wat één-Ermelo bijvoorbeeld vindt van het financiële beleid van de huidige raadsperiode. “De Ermeloer moet niet als een melkkoe worden gezien. Als je als partij bedoelingen hebt in die richting, dan moet je dat voor de verkiezingen zeggen dat je dit wil, en niet een paar maanden na de verkiezingen.” Ook over de huidige woningnood is één-Ermelo duidelijk. Henri: “Al is het een landelijk probleem, als gemeente moet je je verantwoordelijkheid hiervoor nemen. In Ermelo gaan ze nu pas praten over eventuele locaties voor grotere woningbouwprojecten.”

Vanuit ambitie, niet vanuit frustratie
Het kleine enthousiaste en betrokken groepje mensen dat het belang van Ermelo voorop wil stellen, is inmiddels gegroeid tot een groep van zo’n 25 mannen en vrouwen. “Onvrede over het huidige gemeentebestuur”, licht Henri toe, “hebben we min of meer allemaal. Maar wat wij nu willen gaan doen als één-Ermelo, doen we vanuit ambitie en niet vanuit frustratie.”

Minder vinden, meer vragen
Bestuurslid Jean-Paul Wiedenhoff is klip en klaar als het gaat om het belang van één-Ermelo voor ogen heeft. “Wij willen het beste voor Ermelo. Wij menen ook dat we zelf minder moeten vinden, maar juist meer vragen.” Met een frisse nieuwe partij wordt ook écht fris en nieuw bedoeld. “Mensen die deze raadsperiode op het pluche zitten verwelkomen wij graag, maar de eerste 4 jaar na de gemeenteraadsverkiezingen komen zij niet namens één-Ermelo in de gemeenteraad. Wij willen juist gebruik maken van nieuwe mensen die een frisse kijk hebben op wat er speelt in Ermelo.”

Overige bestuursleden
Naast Moniek Zonneveld, Henri Luitjes en Jean-Paul Wiedenhoff bestaat het bestuur van één-Ermelo verder uit Alies Vrijhof en Anne Dragt. De komende tijd werkt één-Ermelo aan haar verkiezingsprogramma met de titel ‘‘Bouwen op Vertrouwen!’. Het programma kent zeven speerpunten:

Stop de ritselcultuur: Zet het belang van Ermelo op één
Integer en oprecht gemeentebestuur. Gelijke gevallen, gelijk behandelen. Een gemeentebestuur dat wars is van eigenbelangen.
Wij gaan het samen doen: De Ermeloër telt weer mee
Als Ermeloërs moeten wij meer betrokken worden bij beslissingen die onze directe leefomgeving beïnvloeden. Dit geldt voor iedereen die hier woont, werkt of onderneemt.
Financieel beleid: De Ermeloër is geen melkkoe
De financiën van de gemeente Ermelo moeten weer op orde komen zonder dat wij als Ermeloërs steeds onze portemonnee moeten trekken. Niet meer geld uitgeven dan er is moet weer het uitgangspunt worden.
Woningbouw: Onze starters, onze toekomst
We sturen onze starters op de woningmarkt niet weg! Daarom willen we meer dan 1000 woningen bouwen. Voor hen die niet kunnen of willen wachten worden tijdelijke oplossingen gecreëerd.
Welzijn: De zorg om elkaar
Samen de eenzaamheid bestrijden. Meer ontmoetingsplekken in de wijk voor jong en oud.
Van het gas af: Hoe dan?
De Ermeloërs goed betrekken bij het minderen van ons gasverbruik. Dat is goed voor onze Aarde en onze portemonnee.
Kleine zaken, grote ergernissen
Wat voor de één iets kleins lijkt is voor de ander een grote ergernis. Deze zaken makkelijker en sneller oppakken.

Zie ook: eenermelo.nl

Het bestuur van één-Ermelo: Moniek Zonneveld, Alies Vrijhof en Anne Dragt en achter: Jean-Paul Wiedenhoff en Henri Luitjes.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen