Trouw gebruiker zwembad Calluna Ermelo: “Ik snap het niet meer”

Foto: Archief

Dat, als het aan de beoogde coalitiepartijen ligt, het recreatieve deel niet de boventoon gaat voeren in het nieuw te bouwen zwembad Calluna, houdt de gemoederen flink bezig. Daar getuigt onder meer een ingezonden brief van.

Ik snap het niet meer
Ik ben 85 jaar en ik heb nooit gedacht ooit nog een brief te schrijven. Dat komt omdat ik geen schrijver ben. Jong moeder geworden en acht kinderen van mij zelf opgevoed en enkele anderen. Dat betekende dat ik nooit heb geleerd, iets wat ik nog elke dag jammer vind.

Nu moest het wel. Mijn zoon hielp om mijn woorden op papier te zetten.

Al meer dan 40 jaar ben ik trouw gebruiker van het zwembad Calluna. Het is mijn bad geworden. Het is het een belangrijk onderdeel van mijn dag om de medemens te ontmoeten en te bewegen. De hele discussie rondom Calluna heeft ons oudjes veel gedaan. Het betekende een onzekere tijd. Want geen zwembad, was een nachtmerrie voor velen van ons, 70- 80- en 90-tigers. Het is onze sociale wereld. Waar we elkaar ontmoeten. In het wedstrijdbad maar vooral ook in de warmere baden en sauna.

Jaren van inspraak zijn we achter de rug. Het CDA organiseerde zelfs een hoorzitting in een ruimte bij DVS. Nooit was ik bij een politieke bijeenkomst geweest maar dat het CDA met ons in gesprek ging vond ik heel goed. De wethouder had goed geluisterd, er was een enquête en de politiek deed onderzoek. Vooruit, het mag wat kosten. De besluitvorming werd uitgesteld en uitgesteld. Niemand kan begrijpen wat dat met ons ouderen doet. Al die stress.

Maar toen kwam de stemming. Weer naar het gemeentehuis en –ik snapte weinig van die avond – er kwam een stemming. Er zou een zwembad komen waarin ook naar ons, ouderen geluisterd is. Onze sociale toekomst was verzekerd. Eind goed, al goed. De democratie werkt.

Dan de verkiezing. De grootste partij en winnende partij staan buitenspel. Oké, dat zal ik niet begrijpen maar ik heb er niet voor geleerd. Maar dan: er is een nieuw college en die gaan luisteren naar de mensen. Minder vanuit een toren regeren. Behalve over 1 ding. Wat al besloten is, wordt teruggedraaid. Juist waarover zoveel inspraak is geweest. Calluna wordt een simpel, koud, wedstrijdbad. Zonder de sociale elementen die het voor de oudere doelgroep (en natuurlijk onze jeugd) zo aantrekkelijk maakt.

De leiders staan breed lachend op de foto. We gaan het anders doen. We gaan luisteren. Nou regeerders, kom nu eens gewoon een keer op vrijdagmorgen een baantje met ons zwemmen en daarna een bakkie doen. Misschien begrijpen jullie er dan iets van. Voor al het geld wat uitgegeven is aan onderzoek, hadden wij een bubbelbad en sauna gehad. En niet alleen wij. Nee, ook de grote doelgroep die er keihard aan zitten te komen.

Adri van Leeuwen, Ermelo

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen