CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo kunnen ‘fluiten’ naar plek in college

Foto: Eigen foto

Progressief Ermelo, BurgerBelangen Ermelo, SGP Ermelo en VVD Ermelo hebben vanmiddag, vrijdag 23 maart een nieuwe coalitie gevormd. Daarmee zetten ze CDA Ermelo als grootste partij en ChristenUnie die samen met Progressief Ermelo de tweede grootste partij is buitenspel.

“Niemand van ons trekt het meer met CDA Ermelo als college-partij”, verklaart Leo van der Velden (SGP Ermelo).¬†

Buitenspel zetten kan
CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo op deze manier buitenspel zetten kan volgens Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) en Leo van der Velden (SGP Ermelo). “Als vier partijen hebben wij 58 procent van de stemmen gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, dus de meerderheid.”

Meerderheid van 11 stemmen
De komende tijd wordt een college-programma geschreven voor de nieuwe periode dat als raadsvoorstel wordt aangeboden aan de nieuwe gemeenteraad. Met een meerderheid van 11 (raads)zetels van de rebellerende partijen tegen 10 (raads)zetels van het CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo, staat een nieuw college bestaande uit Progressief Ermelo, BurgerBelangen Ermelo, SGP Ermelo en VVD Ermelo, volgens van der Knaap en Van der Velden niets in de weg.

Input geven mag
Daarnaast willen de vier partijen een raadsprogramma schrijven voor de komende vier jaar waarvoor ook het CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo input voor mogen geven, als zij willen.

Over andere boeg
Deze procedure na de gemeenteraadsverkiezingen is hoogst ongebruikelijk erkennen Van der Knaap en Van der Velden. De traditie is dat de grootste partij andere partijen uitnodigt voor de coalitieonderhandelingen. “Het is echter geen wet van Meden en Perzen. Wij willen deze traditie doorbreken vanwege de noodzaak het over een andere boeg te gooien.”

Klaar met machtspositie
De partijen hadden tijdens het slotdebat op 19 maart in De Dialoog al aangegeven niet met het CDA Ermelo in zee te willen. “Het is niet persoonlijk bedoeld, maar wij zijn klaar met de machtspositie van CDA Ermelo, en willen de huidige bestuurscultuur doorbreken”.

Tot hier toe
De frustratie zit hem niet alleen in de verkiezingsuitslag maar broeit al jaren. “Nu hebben wij zoiets: ‘Tot hier toe en niet verder’.” De vier partijen zijn van mening dat de macht moet liggen bij de gemeenteraad, en niet bij het college van burgemeester en wethouders. “Het college moet terug in de uitvoerende rol.”

Reactie CDA Ermelo
Sarath Hamstra van CDA Ermelo spreekt van een opmerkelijke manier van doen van de vier partijen. “In feite kan ik er nog weinig over zeggen. Wijs is om nu pas op de plaats te maken en kijken waar deze coalitiepartijen mee komen. Want ik ben oprecht benieuwd.” Met elkaar in gesprek gaan vindt Hamstra erg belangrijk in de politiek. In die zin staat de deur wagenwijd open. “Wij willen graag met ze in gesprek gaan.”

  • ChristenUnie Ermelo was niet bereikbaar voor commentaar.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen