Slotdebat Politiek Café Ermelo scoort meer dan volle bak

Theater De Dialoog puilde maandagavond 19 maart uit van het publiek voor het slotdebat van Politiek Café Ermelo, een initiatief van Bibliotheek Noordwest Veluwe. Het publiek kreeg waar voor zijn geld. Want alle ingrediënten voor een onderhoudend lijsttrekkersdebat waren aanwezig. Alle lijsttrekkers zaten lekker in hun vel, Theatergroep Spiegel schitterde in de mini-voorstelling van Ermelo’s Verkiezingsjournaal, Germa Greving en Jan Hoogenberg bleken een perfect duo om het debat te leiden en er waren leuke filmpjes van leerlingen van Groevenbeek die de stellingen inleidden. Dorpsdichter Fiet van Beek maakte de avond compleet met twee prachtige gedichten. Kortom een debat dat afwisselend afkeurend gejoel, instemmend applaus tot luid buldergelach opleverde.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Niet met CDA Ermelo in zee
Aan het eind van de avond werden de kaarten geschud. Wat een aantal partijen betreft zit de langste glorietijd van CDA Ermelo erop. Op de vraag wie met welke partij een college wil vormen toonden Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) en Herma van der Weide (VVD Ermelo) zich zelfs zeer uitgesproken. Met een verontschuldigende blik op haar ‘buurman’ Sarath Hamstra zei Knoppert: “Het is niet persoonlijk bedoeld, maar wij willen wel eens een college waar CDA Ermelo niet in zit.” Zij kreeg bijval van Van der Weide.

Verschillen blootleggen
Een paar stellingen die daarvoor werden behandeld leverden genoeg input om de verschillen tussen de partijen bloot te leggen. Zo vinden Progressief Ermelo en BurgerBelangen Ermelo dat de gemeente goedkope woningbouw moet subsidiëren.

Verwijt naar CDA Ermelo
Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo): “Er gaat teveel geld, 1,5 miljoen, naar de projectontwikkelaars. Dat moet juist naar de burgers gaan.” Hij verweet CDA Ermelo niet genoeg sociale woningbouw te hebben gerealiseerd. “CDA Ermelo bouwt voor de dure sector.” Sarath Hamstra (CDA Ermelo) erkende de hoge woningnood, maar gaat voor een passende woning voor iedereen. “Als het aan BurgerBelangen Ermelo had gelegen, was dit nog steeds niet gebeurd. De komende vier jaar wil CDA Ermelo daar verder op inzetten.”

Erfpachtconstructie
Anneke Knoppert (Progressief Ermelo stelde dat CDA Ermelo alleen inzet op eengezinswoningen. “En dat terwijl er onder meer behoefte is huurwoningen van rond de 400 euro waar de doelgroep ook nog huurtoeslag voor kan aanvragen.” Folkje Spoelstra (ChristenUnie Ermelo) zei in te willen zetten op duurzame woningen voor jongeren. Leo van der Velden (SGP Ermelo) zei meer te voelen voor de erfpachtconstructie om betaalbare woningen te realiseren.

Een zaak van UWOON
Herma van der Weide (VVD Ermelo) meende dat goedkope woningbouw een zaak van UWOON is. “Bovendien willen wij als VVD Ermelo samen met UWOON kijken naar een goede doorstroming.”  Désirée Meijsen (Ermelo-Liberaal) zei dat de woningnood een kwestie van keuzes maken is.

Sneren uitdelen
Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) en Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) spanden de kroon wat betreft het uitdelen van sneren bij deze stelling. Knoppert: “Laten we goedkope woningbouw maar subsidiëren. Want we subsidiëren toch de meest krankzinnige ideeën, zoals het nieuw te bouwen zwembad.” Van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo): “Het vorige college heeft aardig de portemonnee getrokken, de reserves zijn namelijk bijna op.”

Harder aan trekken
Afkeurend gejoel van het publiek oogstte Désirée Meijsen (Ermelo-Liberaal) met het antwoord op de stelling of iedereen die bijstand ontvangt een tegenprestatie moet leveren aan de samenleving. Ze zei dat ze voor de stelling was, indien degene daar ook toe in staat is. Maar Folkje Spoelstra (ChristenUnie Ermelo) refereerde echter aan een eerder door Meijsen gedane uitspraak dat ‘de kaartenbak’ leeg moet. Volgens Spoelstra is dat niet realistisch. Meijsen: “Dan moet daar maar harder aan worden getrokken.”

Bezorgde Burgers
Ook de Bezorgde Burgers van de online-petitie lieten van zich horen tijdens de publieksvraag. “We missen hier vanavond stellingen die ingaan op dingen die niet goed zijn gegaan.” Désirée Meijsen (Ermelo-Liberaal) zei een mogelijke oplossing te zien in het aangaan van de dialoog met deze burgers. Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) vond dat de gemeenteraad meer aan de voorkant moet werken en dat er meer naar de burgers moet worden geluisterd. Een mening waar Folkje Spoelstra (ChristenUnie Ermelo)  van harte mee instemde.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen