Lijsttrekkers ‘onder vuur’ op catwalk van Bedrijvenkring Ermelo

Prikken de ondernemers heen door de cocktail van standpunten waarmee de lijsttrekkers van de politieke partijen in Ermelo ze gisteravond, dinsdag 13 maart, probeerden te overtuigen op de catwalk in Theater De Dialoog, tijdens het Ermelo’s Politiek-Ondernemersdebat van de Bedrijvenkring Ermelo? Wat viel reëel te noemen en wat was puur verkiezingsretoriek? 

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Beste debater
Het podium dat sterk deed denken aan een catwalk, met het publiek eromheen geposteerd, het was weer eens iets anders dan anders. Met daarbij de uiterst amusant ‘gebekte’ dagvoorzitter Arnoud Leerling was het een aangename setting waarin het ondernemersdebat plaatsvond. Bovendien zette het vooruitzicht door het publiek te worden uitverkoren tot de beste debater de lijsttrekkers op scherp.

Met de deur in huis
Herma van der Weide (VVD Ermelo) viel maar meteen met de deur in huis: “VVD wil weer onderdeel van het college zijn.” Waarbij de speren worden gericht op Hans de Haan als wethouder. Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) getuigde van realiteitszin zo viel op te maken uit haar antwoord op de stelling of bedrijven ruimte moeten krijgen om uit te breiden. “Om welk bedrijf gaat het en waar in Ermelo. Veroorzaakt de uitbreiding problemen en wil je dat wel of niet. Moet je je niet eerst afvragen wat voor dorp je wilt zijn?”

Voldoende ruimte?
Sarath Hamstra ( CDA Ermelo)  wil een gastvrij dorp zijn voor ondernemers. “Ze krijgen alle ruimte als ze dat willen.” Punt is echter, is er voldoende ruimte in Ermelo? Daar is Hamstra in ieder geval van overtuigd, als ook 77 procent van het publiek dat was.

Trekken en duwen
De gemeente Ermelo moet trekken en duwen om de duurzaamheidsdoelstelling in 2030/2035 te halen. Leo van der Velden (SGP Ermelo) beweerde aanstaande vrijdag met de Bedrijvenkring in één uur te bereiken wat in de afgelopen vier jaar niet is gelukt. Over de details liet hij zich verder niet uit. Bart van der Knaap (Burgerbelangen Ermelo) stelde terughoudend op wat betreft de inzet van windmolens vanwege het toerisme. Ook Désirée Meijsen (Ermelo-Liberaal) zei huiverig te zijn voor windmolens.

Zondagsrust
Over de openstelling van winkels op zondag toonden de lijsttrekkers zich klip en klaar. Folkje Spoelstra (ChristenUnie Ermelo) pleitte ervoor de zondagrust in ere te houden. Om geloofsovertuiging, maar ook om de kleine ondernemers een dag rust te gunnen. “Wijk daarbij niet voor druk van buitenaf van buurgemeenten waar de winkels wel open zijn op zondag.” Herma van der Weide (VVD Ermelo) laat het liever de ondernemers zelf bepalen of ze op zondag open zijn of niet.

Echt lastig
Een vertegenwoordiger van Kampeerwereld Hendriks zei juist wel voor openstelling op zondag te zijn. “De wereld is aan het veranderen. Het is voor ons echt lastig dat wij niet open mogen zijn op de zondagen die wij willen.”

Bijval
Bart van der Knaap (Burgerbelangen Ermelo) stelde een compromis voor door bouwmarkten, supermarkten tot Hendriks wel de mogelijkheid te geven voor zondagopenstelling. Hij kreeg bijval van Désirée Meijsen (Ermelo-Liberaal).

Instinkertje
Een stelling als ‘instinkertje’ voor de lijsttrekkers was er ook bij, al zal de Bedrijvenkring het vast niet zo hebben bedoeld. Inzet was de knoop voor ontwikkeling van Strand Horst die maar eens moet worden doorgehakt. Herma van der Weide (VVD Ermelo) betoogde de plannen van ondernemers die door kunnen gaan vast groen licht te geven. Sarath Hamstra (CDA Ermelo) antwoordde echter gevat: “De knoop is al doorgehakt, maar door een onvoorziene milieueffect rapportage ligt de voortgang van het bestemmingsplan voorlopig stil.”

Hamstra werd door het publiek dé debater van Ermelo’s Politiek-Ondernemersdebat uitgeroepen.

  • 2. Leo van der Velden (SGP Ermelo)
  • 3. Herma van der Weide (VVD Ermelo)
  • 4. Anneke Knoppert (Progressief Ermelo)
  • 5. Folkje Spoelstra (ChristenUnie Ermelo)
  • 6. Désirée Meijsen (Ermelo-Liberaal)
  • 7. Bart van der Knaap (Burgerbelangen Ermelo)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen