Koopwoningen tussen de 100.000 en 140.000 euro zijn niet te realiseren op Groevenbeek Noord.De euforie was groot april vorig jaar toen wethouder Jan van den Bosch de bouwplannen voor Groevenbeek Noord presenteerde, het braakliggende stuk grond ten zuiden van de voetbalvelden van DVS’33. Wat eerder als zowat voor onmogelijk werd gehouden zou als het aan het college van burgemeester en wethouders lag, gerealiseerd worden.
En wel een grondgebonden woning, met op de eerste etage 2 slaapkamers en een badkamer, én daar bovenop een zolder. Ideaal voor starters, zo werd gedacht. En dat, afhankelijk van het inzetten van de Duoverkoop-regeling, tegen een richtprijs van tussen de 125.000 en 140.000 euro vrij op naam. Van de ongeveer 40 te bouwen woningen werd zelfs gesproken van twintig stuks in de prijsklasse van 100.000 en 140.000 euro. Bovendien was het duurzaamheidsaspect vernieuwend en veelbelovend. Bij normaal gebruik zouden de energiekosten gemiddeld niet hoger zijn dan 25 euro per maand.
Starters zullen vast nog blijer zijn geworden toen de gemeenteraad eind december 2013 met het plan instemde om starterswoningen te realiseren tussen de €100.000 en €140.000.
Het college blijkt achteraf te optimistisch te zijn geweest, zo erkende wethouder Jan van den Bosch gisteravond in de commissie ruimte van de gemeenteraad, waar het onderwerp werd besproken. Minder dan voor een vanaf-prijs van 161.000 euro vrij op naam vallen de woningen niet te bouwen. "Goedkoper lukt niet wanneer het om een grondgebonden woning gaat die ook nog duurzaam moet zijn tegen een duurzaamheidspakket van 23.000 euro. Bovendien breng je de onderkant van de woningmarkt uit balans." Het college kreeg namelijk van de ontwikkelaar en makelaars te horen dat de getaxeerde waarde van de woningen op de locatie Groevenbeek Noord hoger ligt. "Het eerdere voorstel is dus niet mogelijk én verantwoord."
Daarnaast wordt volgens Van den Bosch de hogere verkoopprijs van de woningen gecompenseerd door de lage energielasten. "De koper bespaart aanzienlijk op de maandlasten vanwege het duurzaamheidsaspect. De ambitie is zelfs om de energielasten naar nul te brengen."
CDA Ermelo, ChristenUnie Ermelo, Progressief Ermelo en de VVD zijn nog steeds zeer te spreken over het plan, al betreuren al deze partijen dat de prijs van de goedkoopste woningen niet rond de 140.000 euro ligt. Tevredenheid overheerst echter omdat volgens de wethouder de meerprijs wordt terugverdiend met het duurzaamheidsconcept.
BurgerBelangen Ermelo en de SGP keren zich echter faliekant tegen het gewijzigde voorstel. Leo van der Velden (SGP): "Het onderwerp kan wat de SGP betreft van de agenda, want de opdracht die door de raad is gegeven, is niet uitgevoerd."
Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) viel hem bij: "Wat voor zin heeft energie-neutraal. als je de woning niet kan betalen." Hij betoogde dat een starter een hoger inkomen nodig heeft om voor financiering van de bank in aanmerking te komen. "En dat terwijl de starter het in deze tijd erg moeilijk heeft op de arbeidsmarkt." Ook vindt hij dat de geloofwaardigheid van de gemeente in het geding komt. "Het college heeft beloofd woningen tussen de 100- en 140-duizend euro te realiseren, dan moet je die belofte ook nakomen."
Het onderwerp komt opnieuw aan de orde in de gemeenteraadsvergadering.
Klik voor het raadsvoorstel van Groevenbeek Noord.