Wie wordt de eerste kinderburgermeester van Ermelo?

Bert Visser en Sarojini Ramasray.
Bert Visser en Sarojini Ramasray.
Foto: eigen foto

‘Wordt Ermelo ook gemeente met een kinderburgemeester’?, vroeg Sarojini Ramasray, raadslid CDA Ermelo zich vorig jaar af september op de dag van de democratie. Woensdag werd het antwoord op die vraag gegeven door de gemeenteraad van Ermelo: ‘ja!’.

Dit bericht Sarojini Ramasray, raadslid CDA Ermelo.

Het komende schooljaar
Het initiatief daartoe is door Sarojini Ramasray in samenwerking met Bert Visser van Progressief Ermelo in een motie uitgewerkt. Naast CDA Ermelo en Progressief Ermelo werd het initiatief ondersteunt door Een Ermelo, ChristenUnie en HEE22. Daarmee wordt Ermelo de 114e gemeente met een kinderburgemeester in Nederland. Het college zal binnen de ambtelijke organisatie een eerste aanspreekpunt benoemen, die samen met scholen en de jongerenwerkers van Welzijn Ermelo initiatief neemt met ingang van het komende schooljaar de eerste kinderburgemeester kan worden benoemd.

Over een kinderburgemeester
Een kinderburgemeester vertolkt de stem van alle kinderen. Hij/zij hoort uit de eerste hand wat er bij kinderen in de gemeente speelt. Voor een kind is de drempel naar de kinderburgemeester immers lager dan naar de burgemeester. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen (leren) hun mening geven over alle zaken die hen aangaat. Juist de kinderen zelf weten namelijk het best of beleid voor kinderen werkt. Kinderen leren participeren op school, wijk, gemeente en de maatschappij. Want wie de kans krijgt om de gemeente mee vorm te geven, zal zich ongetwijfeld nog meer verbonden voelen met de gemeente. Ook zorgt een kinderburgemeester er voor dat de gemeente luistert naar de mening van kinderen Dit project is voor kinderen van groep 7. Het instellen van een kinderburgemeester kan prima verbonden worden met burgerschapsvorming op de scholen. Daarmee creëer je als gemeente ook draagvlak ‘vanonderop’.

Dag van de democratie
Op de dag van de democratie van vorig jaar vroeg Sarojini Ramasray zich nog af of Ermelo een kinderburgemeester krijgt. Het antwoord is ‘ja’ en wat zou de presentatie van de kinderburgemeester een passende activiteit zijn voor de dag van de democratie, dit jaar op 15 september.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen