Progressief Ermelo wil winkels open op zondag eerder op de politieke agenda

Rob Onderweegs, fractievertegenwoordiger Progressief Ermelo.
Rob Onderweegs, fractievertegenwoordiger Progressief Ermelo.
Foto: Progressief Ermelo (bewerkt)

Rob Onderweegs, fractievertegenwoordiger van Progressief Ermelo, wil de openstelling van winkels op zondag zo snel mogelijk op de politieke agenda zetten. Aanleiding zijn de resultaten van het uitgebreide onderzoek dat Progressief Ermelo heeft verricht onder winkeliers.

‘De supermarkten willen wel’
Volgens Onderweegs wil één-Ermelo in het najaar starten met een onderzoek voor openstelling van winkels op zondag, met eventueel groen licht hiervoor in december. “Maar waarom zo lang wachten”, meent hij, “de supermarkten willen namelijk wel open op zondag.”

Representatief
Volgens Onderweegs gaat het om een representatief en gedegen onderzoek dat wat hem betreft de opmaat vormt tot een openbaar debat over het onderwerp, waarover iedereen tijdens de politieke vergadering(en) zijn zegje kan komen doen. “Laten we vast beginnen met de discussie over openstelling van de supermarkten op zondag. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat alle supermarkten open willen gaan op zondag als ze de mogelijkheid krijgen. Bovendien leverde het burgerinitiatief ‘Supermarkten ook open op zondag’ bijna 1100 handtekeningen op.”

Inwoners polsen
Progressief Ermelo wil graag alle belanghebbenden polsen, om de voor- en tegenstanders van openstelling van winkels op zondag te inventariseren. “Daarom staat Progressief Ermelo op zaterdag 11 juni in het dorp om de inwoners hierover te ondervragen.”

Van de 344 Nederlandse gemeenten, bieden er 312 gemeenten supermarkten aan om zondag
open te mogen, dat is meer dan 90% van de gemeenten.
Het aantal inwoners dat in haar eigen gemeente op zondag boodschappen bij de supermarkt kan
doen is 94%. 
Onderzoek Progressief Ermelo

Rekening houden met kerkgang
In het onderzoek geven de supermarkten aan dat zij bij openstelling op zondag absoluut rekening willen houden met de kerkgang. Door net als in omringende gemeenten pas vanaf 12.00 uur open te gaan. Ook geven zij aan dat gemotiveerd personeel vinden om op zondag te werken geen probleem zal worden. Het personeel ontvangt dan namelijk 150% salaris voor de gewerkte uren.

Overige detailhandel
Het onderzoek richtte zich ook op de overige detailhandel die werd opgesplitst in:

  • Winkelketens (concern als eigenaar)
  • Winkelketens met een franchisenemer
  • Zelfstandige ondernemers
  • Bouwmarkten/speciaal zaken

Steekproefsgewijs
Waar de bedrijfsleiders van alle supermarkten persoonlijk werden bezocht, gebeurde dit in bovenstaande categorieën steekproefsgewijs. Hieruit blijkt dat grote grote winkelketens in Ermelo, zoals bijvoorbeeld de Blokker, Kruidvat en Xenos, open zullen gaan op zondag als dit mogelijk wordt gemaakt, net als kledingwinkel Shoeby.

Enige echte vrije dag
Winkelketens met een franchisehouder en zelfstandige ondernemers staan vooralsnog niet te springen om de zondagopenstelling, aangezien zondag hun enige echte vrije dag is. De Gamma, de enige bouwmarkt in Ermelo, zegt geen behoefte te hebben om op zondag open te gaan. Kampeerwereld Hendriks geeft in het onderzoek aan graag in de zomermaanden op zondag open te willen. Daarnaast heeft geen enkele door Progressief Ermelo bezochte winkelier er bezwaar tegen dat andere winkels wel op zondag open gaan, zo staat in het onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek
Rob Onderweegs licht toe: “Na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022, werd duidelijk dat er mogelijk draagvlak is binnen de gemeenteraad voor een openstelling van winkels op zondag. Progressief Ermelo, die niet principieel tegen een zondagsopenstelling is, heeft de afgelopen jaren geen dringend signaal vanuit Ermelose winkeliers of de bewoners ontvangen voor een zondagopenstelling. Om toch een beeld te krijgen van de meningen, heeft Progressief Ermelo als eerste stap onderzocht hoe een zondagopenstelling leeft onder de Ermelose winkeliers.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen