Nieuwe coalitie presenteert akkoord en 3 kandidaat-wethouders

Sarath Hamstra, Henri Luitjes, Ronald van Veen. (inzetje: Hugo Weidema)
Foto: Grietje-Akke de Haas/eenermelo.nl

De coalitiepartijen CDA Ermelo, één-Ermelo en ChristenUnie Ermelo hebben een akkoord bereikt voor de komende 4 jaar. Dat vertelden vanmiddag, vrijdag 20 mei, de zeer opgetogen formateurs Sarath Hamstra (CDA Ermelo), Henri Luitjes (één-Ermelo) en Ronald van Veen (ChristenUnie Ermelo).

Twee delen
Het betreft een zogenoemde ‘Hybride-akkoord’ dat bestaat uit 2 delen: een raadswerkprogramma als handreiking naar de oppositiepartijen om samen mee aan de slag te gaan, én een coalitieakkoord. Het coalitieakkoord met als titel ‘Zorgzaam, spaarzaam en duurzaam’ betreft de concrete opdracht aan het nieuw aan te stellen college van burgemeester en wethouders. De kandidaat-wethouders zijn Sarath Hamstra, Hugo Weidema namens één-Ermelo en Ronald van Veen.

Witte rook
“Witte rook, we zijn eruit”, riep Sarath Hamstra met een wel heel brede grijns. Iets wat kennelijk illustratief was voor de goede formatiegesprekken van de afgelopen weken. Want ook Luitjes en Van Veen toonden zich heel erg tevreden over de onderlinge samenwerking. Met als ultiem doel dat zij samen als coalitiepartijen de verantwoordelijkheid willen nemen de komende 4 jaar.

Financiën
Voor Weidema worden als wethouder onder meer de financiën een hele grote uitdaging. Want zo vindt de nieuwe coalitie, de financiële situatie van de gemeente Ermelo is zorgelijk, dus er mag niet meer geld uitgegeven worden dan er binnenkomt. Bovendien mogen de gemeentelijke belastingen niet worden verhoogd omdat dit al te veel is gebeurd de afgelopen jaren.

Bezuinigen
Er zal dus ook moeten worden bezuinigd. Echter niet op Sociaal Domein, zo liet beoogd wethouder Hamstra weten. “Kwetsbare mensen willen wij ontzien en ook maken wij van het terugdringen van eenzaamheid een speerpunt. Bovendien vinden wij het minimabeleid erg belangrijk; deze moet robuust zijn en toekomstbestendig.”

Ecopark
Als het aan de nieuwe coalitie ligt komt er een nieuw ecopark/bedrijventerrein in de directe omgeving van de A28, om Ermelose ondernemers de ruimte te geven. Dit in combinatie met ‘de ontmanteling’ van bedrijventerrein Kerkdennen.

Woningbouw versnellen
Wat betreft de woningbouw moet er vooral worden versneld om onder meer starters en senioren tegemoet te komen, want de diverse plannen liggen er al. Wat betreft de bestuurscultuur was Luitjens klip en klaar: “Minder vinden, meer vragen.” Ook een gelijke behandeling is een speerpunt. Als voorbeeld werden de langlopende dossiers genoemd. “Als het ernaar uitziet dat er voor een bedrijf binnen 1 jaar geen zicht is op legalisatie; dan gaan handhaven.”

Koopzondag
Bijzonder is daarnaast dat één-Ermelo zich in de gemeenteraad hard gaat maken voor winkelopenstelling op zondag. Maar, werd Luitjes ’teruggefloten’ door Hamstra en Van Veen, alleen als er voldoende draagvlak is onder de winkeliers.

  • Benieuwd naar het complete coalitieakkoord? Klik HIER

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen