College vraagt CDA Ermelo om geduld met openstellen Prins Hendriklaan

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Het college van burgemeester en wethouders vraagt het CDA Ermelo ‘nog even’ geduld te hebben voordat de aanpassingen gaan plaatsvinden zodat de Prins Hendriklaan weer wordt opengesteld.

Ongeduldig
CDA Ermelo raadslid Dick te Brake had enige tijd terug zijn ongeduld laten blijken in een brief aan het college. Kortweg antwoordt het college dat het totale plan nog niet is uitgewerkt omdat door aanvullende vragen van de bewoners hiervoor meer tijd nodig is.

Vertrouwen terugwinnen
Het college hecht aan een zorgvuldig proces om het vertrouwen terug te winnen van omwonenden. ” Een relatie opbouwen kost veel meer moeite dan afbreken, zeker wanneer er in het verleden onvoldoende aandacht is geweest voor bewoners”, zo legt het college uit. Wat betekent dat het college investeert in de relatie met de betrokken omwonenden, in plaats van het proces er in een hoog tempo door te jagen. In de eerste plaats was het namelijk de bedoeling dat de Prins Hendriklaan in het tweede kwartaal 2021 zou opengaan.

Achtergrond
In 2006 werd door de gemeenteraad het besluit genomen de Prins Hendriklaan af te sluiten. Wat een deal was tussen het wijkplatform Noord en CDA-wethouder Rikkert Vliek. De lezingen over de deal lopen uiteen. Volgens de toenmalige wethouder zou de afsluiting duren tijdens de bouw van Het Trefpunt. “De ontsluiting zou zodra de bouw was afgerond, in overleg met de buurt definitief worden geregeld. De bouw heeft echter langer geduurd door de financiële crisis destijds.” In 2010 werd de Prins Hendriklaan afgesloten met betonblokken. In maart 2014 zou de Prins Hendriklaan een nieuwe definitieve inrichting krijgen. De betonblokken zouden verdwijnen en plaatsmaken voor een groenere uitstraling. Ook de bloembak op de Prins Hendriklaan zou worden verwijderd. Daarnaast zou de laan niet wordt opengesteld voor doorgaand verkeer.

Op het allerlaatste moment opgeschort
Dat de Prins Hendriklaan weer een doorgaande weg moest worden was echter een programmapunt in het verkiezingsprogramma 2014-2018 van CDA Ermelo. Eind maart 2014 werd de definitieve inrichting van de Prins Hendriklaan op het allerlaatste moment opgeschort, na een klinkende verkiezingsoverwinning van CDA Ermelo. CDA Ermelo-raadslid Dick te Brake legde in 2014 uit: “De situatie is heel anders dan 8 jaar geleden, achteraf hadden we nooit met het besluit in 2006 in moeten stemmen.” Vanuit de nieuwbouwwijk het Trefpunt kreeg CDA Ermelo namelijk veel signalen dat de verkeersdruk op de Maximalaan onverantwoord is als deze fungeert als doorgaande weg. Te Brake lichtte in 2014 toe: “Deze gaat dwars door een woonwijk waar heel veel jonge kinderen wonen. Naar ons idee hebben we een fout gemaakt door in te stemmen met het besluit. Wat nu recht valt te trekken gezien de verkiezingsuitslag en de mogelijkheden die dat biedt. De kwestie is onderdeel van het coalitieoverleg en in de nieuwe setting willen we het opnieuw bekijken.” In de raadsperiode 2010-2014 diende CDA Ermelo twee maal een motie in omdat de partij toen al het tij wilde keren. Voor geen van de twee was toen een meerderheid te vinden.

Dwars voorliggen
Een groot aantal bewoners in wijk Noord pikte de handelswijze echter niet en gingen er dwars voorliggen. Rechtszaak na rechtszaak volgde met pas in oktober 2020 het verlossende woord van de Raad van State: Gemeente Ermelo mag Prins Hendriklaan openstellen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen