Wethouder Hans de Haan: “Schulden zijn een rampzalige molensteen om de nek”

Foto: pixaby

“Schulden zijn een rampzalige molensteen om de nek.” Dat zegt wethouder Hans de Haan naar aanleiding van nieuwe beleidsregels schuldhulpverlening 2021 die het college van burgemeester en wethouders voorstelt aan de gemeenteraad.

‘Verdraaid lastig’
Daarom is het zaak vindt de wethouder, ervoor proberen te zorgen dat inwoners niet in de schulden terechtkomen. “Want eenmaal in de schulden hebben mensen er zo veel moeite mee om eruit te komen. Hoe te voorkomen dat iemand nog verder afzakt is echter verdraaid lastig. Want over schulden wordt nauwelijks gesproken. Vaak pas als het bijna te laat is.”

Kinderen de klos
Naast de huidige instrumenten die moeten voorkomen dat mensen diep in de schulden raken, zijn er ook nieuwe middelen. Met onder meer als doel, geeft De Haan aan, om te voorkomen dat kinderen de klos worden van de financiële problemen van de ouders.

Armoedecyclus
“Zo hebben we de mogelijkheden voor kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar vergroot, om te voorkomen dat zij in een armoedecyclus terechtkomen.” Zo wordt er in de doelgroep ‘geïnvesteerd’ als deze kinderen een nieuwe laptop nodig hebben of een nieuwe fiets.

Sociaal team
Voor vroege signalering van financiële problemen wordt een beroep gedaan op het Sociaal Team van de gemeente Ermelo. “Zodra wij een signaal krijgen van huurachterstand tot dat de rekening van gas en licht niet meer wordt betaald, sturen wij het Sociaal team eropaf.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen