College Ermelo zet tijdelijk de rem op initiatieven grootschalige energieopwekking

Foto:

Het college van burgemeester en wethouders zet tijdelijk de rem op initiatieven voor grootschalige elektriciteitsopwekking. Lopende initiatieven en aanvragen worden wel behandeld. Ook zijn initiatieven voor windmolens tot 25 meter hoogte nog mogelijk.

Volgens wethouder Leo van der Velden is pas op de plaats nu even nodig, sinds de raad eind december 2017 groen licht gaf voor onder meer grootschalige energie opwek in het buitengebied. ( Klik HIER voor eerdere berichtgeving).

Wachten is op RES 1.0
Van der Velden verwijst voor het besluit van het college naar de RES 1.0. Op dit moment wordt namelijk voor de regio Noord-Veluwe de laatste hand gelegd aan het opstellen hiervan. Hierin zijn ook zoekgebieden opgenomen voor Ermelo voor de realisatie van grootschalige opwek door middel van zonne- of windenergie. Daar waar het voor Ermelo gaat om wind zijn er lopende initiatieven die reeds binnen de gemeente zijn opgepakt in verband met ingediende principeverzoeken.

Daarnaast is er een (beperkt) aantal initiatieven dat zich richt op grootschalige opwek door middel van zon. Deze initiatieven zijn reeds in behandeling bij de gemeente en zullen dat ook blijven. Echter vanwege de nog niet vastgestelde zoeklocaties in relatie tot de regionale opgave in de RES 1.0 kunnen nieuwe initiatieven niet adequaat worden beoordeeld op hun potentie en inpassing. Pas na vaststelling van de RES 1.0 door de gemeenteraad en de andere betrokken besturen in de Noord-Veluwe wordt er meer duidelijk.

Voorlopig vooruit
De raad is nu aan zet meent Van der Velden. “Met de lopende initiatieven kunnen we voorlopig vooruit. Maar voor waar we de rest van onze opgave willen realiseren is een discussie in de raad nodig.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen