Stijging zwemtarieven Calluna: CDA Ermelo struikelt over extreme verschillen

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

In juli dit jaar kreeg CDA Ermelo de nieuwe zwemtarieven per 1 juli 2020 toegespeeld door een fervente en betrokken bezoeker van zwembad Calluna. Of liever; de bezoeker alarmeerde de Partij van de Samenleving over de extreme verschillen in de tariefstijgingen. Zouden de prijsverhogingen misschien de opmaat zijn naar een poging de exploitatie van het nieuwe sportcentrum op de Zanderij met een zwembad met uiterst karige recreatievoorzieningen, te bekostigen? In ieder geval was het aanleiding voor CDA Ermelo hierover vragen te stellen aan het college. 

Nagenoeg nietszeggend
Een kleine twee maanden later krijgt CDA Ermelo antwoord op de vragen die nagenoeg nietszeggend zijn. Het college beantwoordt namelijk niet de vraag van CDA Ermelo met hoeveel procent de tarieven zijn gewijzigd per product. Dé vraag waar het eigenlijk allemaal om draait. Sarath Hamstra, fractievoorzitter van CDA Ermelo, laat weten het er niet bij te laten zitten.

Toelichting
Per 1 juli 2020 zijn de tarieven van zwembad Calluna verhoogd. Wat opvalt, zijn de extreem grote verschillen van de prijsstijgingen bij de diversen producten die het zwembad biedt, van 1,7% tot soms vele honderden procenten.

In een reactie op vragen van CDA-raadslid Sarath Hamstra hieromtrent, meldde het college dat conform de overeenkomst tussen sportbedrijf InterActie en de gemeente Ermelo is bepaald, dat de gemeente Ermelo de hoogte van de jaarlijkse indexering bepaalt.

Voor 2020 is dat vastgesteld op 1,7%. De prijs van een los bad is daarom gestegen van 4,70 euro naar 4,80 euro. Voor de andere producten geldt deze jaarlijkse indexering blijkbaar niet, want daarvoor gelden prijsstijgingen die zeer hoog oplopen.

Bovendien zijn diverse producten vervallen, zoals het jaarabonnement, het gezinsabonnement en de 100-badenkaart. De prijs van een 10-badenkaart is gestegen van €. 38,20 naar €. 43,20 = 8%, van een 25 badenkaart van €. 80,10 naar €. 95,00 = 18% en van een 50-badenkaart van €. 148,00 naar €. 186,35 = 26%.

Voor mensen met een abonnement en deelnemers aan de doelgroeplessen zijn de verschillen nog veel groter. De prijs het nieuwe kwartaalabonnement bedraagt €. 86 euro, omgerekend naar het oude jaarabonnement is dat een prijsstijging van €. 181,60 euro naar € 344= 89%.

Voor een gezinsabonnement van b.v. 4 personen is de prijsstijging zelfs 520% (van €. 256 euro naar €. 1376). De kosten van de AquaVaria-lessen op dinsdag- en donderdagmiddag (buiten de schoolvakanties) bedroegen voor 1 juli 2020 de prijs van een entreekaart.

Voor abonnementhouders waren deze lessen gratis. Nu betaalt men voor 80 lessen €. 345,60 (bij een 10 doelgroep rittenkaart) + €. 344,00 euro (voor vier kwartaal-abonnementen), dat is €. 689,60 euro per jaar, een stijging van 370%.

Ouderen de dupe
Er wordt gevreesd, dat met name ouderen met een laag inkomen hiervan de dupe zullen worden. Omdat het voor hen onbetaalbaar is geworden om naast het abonnement apart te moeten betalen voor de AquaVaria-lessen, zijn velen al gestopt met het trimzwemmen.

Gevolg is dat het aantal deelnemers bij de AquaVaria-lessen op dinsdag- en donderdagmiddag drastisch is gedaald. Voor deze kwetsbare groep ouderen zal het minder bewegen negatieve gevolgen hebben op medisch en sociaal gebied, met alle kosten daaraan verbonden.

Ook andere bezoekers van Calluna hebben aangekondigd andere keuzes te gaan maken. Een aantal van hen kiest voor een ander zwembad of neemt alleen in de winter nog een abonnement en zoekt in de zomer een alternatief.

Daarnaast nemen velen niet meer deel aan allerlei activiteiten, waarvoor apart betaald moet worden. De beoogde meeropbrengst van de extreme tariefsverhogingen zullen daarom veel lager zijn, dan waarop de beleidsmakers wellicht hadden gehoopt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen