Gemeente Ermelo handhaaft verbod op erehagen ondanks vragen vanuit de gemeenteraad

CDA Ermelo-raadslid Dick te Brake.
Foto: partijvandesamenleving.nl

De gemeente Ermelo houdt vast aan het verbod om erehagen te vormen langs de route die de rouwstoet rijdt vanaf de opbaarlocatie van een overledene tot aan de begraafplaats. De gemeente doet dit -net zoals omliggende gemeentes- op advies van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Bij het vormen van een erehaag is er namelijk en groot besmettingsrisico, omdat het heel moeilijk wordt om de 1,5 meter afstand tot iemand anders te bewaren. De erehaag wordt gezien als oproep tot samenkomst en dat is op grond van de Noodverordening van de Veiligheidsregio niet toegestaan. De gemeente handhaaft het verbod ondanks de vragen vanuit de gemeenteraad.

Dit is op te maken uit de update van Dick te Brake, CDA Ermelo-raadslid.

Regels respecteren
Te Brake bericht: “Vorige week zijn er veel berichten en reacties geweest op de mededeling dat erehagen bij begrafenisstoeten verboden zijn in Ermelo. Na vragen vanuit de gemeenteraad en navraag bij de uitvaartondernemers geeft de gemeente aan, dat de regels van de Veiligheidsregio moeten worden gerespecteerd. Gezien de eventueel te verwachten risico’s om geen verspreiding van het Coronavirus te bevorderen, houdt het college hieraan vast.

Jammer
Het CDA Ermelo vindt het jammer, maar respecteert de regionale en landelijke regels op dit gebied.¬†Andere mogelijkheden, zoals digitaal uiten van medeleven aan de nabestaanden, blijven gelukkig bestaan.”

Iedereen bedankt
Het CDA Ermelo wil iedereen bedanken voor de reacties. “Het laat zien dat wij als samenleving, er voor elkaar willen zijn, ook in de donkerste momenten van deze crisis. Speciale dank aan de uitvaartondernemers voor het meedenken en antwoorden op onze vragen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden