BurgerBelangen Ermelo wil hondenbelasting afschaffen door te bezuinigen

Jan Hofmeijer.
Foto: BurgerBelangen Ermelo/gemeente Ermelo

BurgerBelangen Ermelo wil dat de dekking voor de hondenbelasting gevonden moeten worden in bezuinigingen. Dit schrijft Jan Hofmeijer namens de fractie van BurgerBelangen Ermelo.

Kritisch kijken
Jan Hofmeijer licht toe: “Afgelopen najaar heeft Burgerbelangen ingestemd met een verhoging van de onroerende zaakbelastingen voor 2020 en 2021 met respectievelijk 19,5% en 17,5% met daarbij het afschaffen van de hondenbelasting in 2021. De ozb verhoging was noodzakelijk als eerste stap om de begroting weer op orde te krijgen. Voor ons ligt dan ook de taak om nog eens kritisch te kijken naar die OZB verhoging voor 2021.

Zelf miljoenen bezuinigen
Maar we hebben in de raad ook gezegd dat de gemeente zelf ook de nodige miljoenen zal moeten bezuinigingen door te kijken naar wat belangrijke en minder belangrijke taken zijn, en waarop geld kan worden bespaard. Waarbij wij ook vinden dat de dekking voor de hondenbelasting gevonden moeten worden in bezuinigingen. Op dit moment zijn wij met het college en alle andere partijen in de gemeenteraad volop aan de slag. Dat is een hele klus, maar daar moeten we uitkomen.”

Gezonde gemeente
Een gezonde gemeente heeft volgens Burgerbelangen een strak financieel beleid en een sluitende meerjarenbegroting, en dat zonder het doorvoeren van belastingverhogingen. Hofmeijer: “Zo staat het in ons verkiezingsprogramma en daarmee willen we deze raadsperiode in 2022 op een gezond financiĆ«le wijze afsluiten.”

Een hele uitdaging
En dat is tegenwoordig een hele uitdaging volgens Hofmeijer, want de gemeente Ermelo komt geld te kort: de begroting is niet sluitend. “Dat komt aan de ene kant door het Rijk. Dat heeft de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp overgedragen aan de gemeenten, maar zonder daarbij genoeg geld mee te geven. Aan de andere kant: de gemeente zelf heeft ook ambitieuze plannen, en ook die kosten veel geld. Dat zijn de twee belangrijkste oorzaken van dit tekort.”

Alles op alles
Hofmeijer sluit af: “Wij hopen dan ook dat we dit najaar kunnen zeggen dat we dit doel van Burgerbelangen gehaald hebben: een strakker financieel beleid en een sluitende meerjarenbegroting, en dat door zo minimaal mogelijk doorvoeren van belastingverhogingen. Want zo staat het in ons verkiezingsprogramma. En dus gaan wij alles op alles zetten om dat te halen. Hoe? Gewoon Samen Doen!”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden