Naast woning-eigenaar betaalt ook toerist de rekening voor oplopend miljoenentekort van de gemeente Ermelo

Foto: ermelo.nieuws.nl

De Programmabegroting 2019-2022 kampt met een oplopend tekort van 3 miljoen. Naast de woning-eigenaren die kunnen rekenen op een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) richting de 19,5 procent, gaat ook de toerist meebetalen. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond, donderdag 11 juli, besloten bij het vaststellen van de Kadernota die de opmaat vormt voor de Programmabegroting 2019-2022. De Programmabegroting wordt definitief vastgesteld in november dit jaar.

Met 50 procent
Zeer tegen de zin van recreatieondernemers wordt de toeristenbelasting vanaf 2020 met 50 procent verhoogd. Wat inhoudt dat de toerist 1,50 euro per nacht gaat betalen, in plaats van 1 euro. Daarnaast stijgt de forensenbelasting per 2020 met 13,5 procent. Forensen zijn mensen die relatief veel in een gemeente verblijven, maar geen ingezetene zijn van deze gemeente.

Niet eens met forse verhoging
CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo zijn niet te spreken over de in hun ogen forse verhoging van de toeristen- en forensenbelasting. Met een amendement stelden deze partijen voor te onderzoeken of de verhoging trapsgewijs verspreid over 5 jaar mogelijk zou zijn. Het voorstel werd niet gehonoreerd door de overige partijen: Progressief Ermelo, BurgerBelangen Ermelo, SGP Ermelo en VVD Ermelo.

Stemverklaring
Voor ChristenUnie Ermelo was dit de reden wel in te stemmen met de kadernota, maar een stemverklaring af te leggen het niet eens te zijn met de wijze van verhogen van de toeristen- en forensenbelasting als ook tegen het streven van afschaffing van de hondenbelasting in 2021.

Tegen Kadernota
CDA Ermelo stemde tegen de Kadernota. Vanwege de forse ozb verhoging en omdat ook andere voorstellen van CDA Ermelo niet worden meegenomen in de Kadernota.

Kerntakendiscussie
Alle ogen zijn nu gericht op de kerntakendiscussie die na de zomer in september plaatsvindt. Waarbij de gemeenteraad moet afwegen welke mooie plannen en grote ambities van de gemeente Ermelo het wil realiseren, en hoe deze moeten worden bekostigd met een oplopend miljoenentekort.

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden