Wanneer komt Ermelo ‘uit de kast’?

Foto: Grietje-Akke de Haas

De uitdrukking ‘Uit de kast komen’ wordt gebezigd voor mensen die voor een andere geaardheid dan heteroseksueel uitkomen. Maar je kan het ook een keer omdraaien. Wanneer komt Ermelo ‘uit de kast’ en mogen anders geaarden er openlijk voor uitkomen en zijn wie ze zijn?

Dat was de strekking van de oproep tijdens een drukbezochte interactieve avond met gastsprekers over ‘Kleur bekennen, [email protected], een initiatief van Progressief Ermelo, woensdagavond 3 juli in De Dialoog.

Eng
“Ik moest even omschakelen, maar toen zei ik: ‘Je blijft Lionel, je bent wie je bent’ “, reageerde moeder Yvonne destijds toen haar nu 29 -jarige zoon vertelde homoseksueel te zijn. “Maar ik vond het wel eng omdat het je kind is. Je hoopt dat de maatschappij er goed op zal reageren. Want het gaat toch om de persoon, ze doen niemand kwaad, ze willen zijn wie ze zijn, ze horen bij het leven, zij horen erbij, iedereen hoort erbij.”

‘Dat heb ik nou ook’
Namens COC Zwolle verhaalde Eus van der Grift hoe het is om transgender te zijn. Met name hoeveel slagen er zijn te maken op het gebied van onderwijs, werk, geloof, pesten, veiligheid, huisvesting tot administratieve zaken als het aanvragen van een paspoort. Maar ook het zoeken van ontspanning blijkt niet mee te vallen voor een transgender. “Stel je voor dat er iets wordt georganiseerd en van het gezelschap ben jij de enige hetero; de rest is anders geaard. Dan ben je toch blij weer eens een hetero te spreken?! Dat heb ik nou ook. Ik vind het zo fijn iemand te spreken in wie je jezelf herkent.”

‘Ben ik oké?’
Heleen Bakker was getrouwd met kinderen toen ze ‘uit de kast kwam’. “Sindsdien sta ik met iedereen te levelen van ‘Hoe sta jij hierin’. Met andere woorden: ‘Vinden mensen mij oké?’. Dat had ik niet toen ik nog hetero was.”

Regenbooggemeente
Groot was de aandacht voor wethouder Gert Jan van Noort van de gemeente Harderwijk, die in de hoedanigheid van ambassadeur kwam vertellen hoe Harderwijk zich aan het ontwikkelen is tot een Regenbooggemeente. Vooral omdat Harderwijk ruim voorloopt op Ermelo.

Gesteund
Onze buurgemeente heeft een regenboog-zebrapad en de regenboogvlag in top bij het gemeentehuis. Daarnaast is de gemeente Harderwijk druk met het maken van beleid voor LHBTI+ om dit vervolgens vast te leggen in een uitvoeringsplan. Waarmee de anders geaarden in Harderwijk zich oprecht gesteund voelen door de plaatselijke overheid.

Stigmatiserend
Hoe anders is dat in Ermelo, zo viel gisteravond te beluisteren. Want de gemeente Ermelo is niet van plan de regenboogvlag te hijsen en een regenboog-zebrapad komt er al helemaal niet. Wethouder Hans de Haan lichtte toe: “Als college werken wij niet actief aan het onderwerp, want het hoort thuis in het totale beleid. In die zin is er in Ermelo een grote mix van verschillende richtingen. Wij gaan niet voor al die verschillende groepen iets aparts doen; dat werkt stigmatiserend vinden wij. Als gemeente zijn we al inclusief.”

Vlag gemist
Tijdens de ophef over de Nashvilleverklaring in januari dit jaar kregen anders geaarden zoals een iemand uit het publiek zei, veel steunbetuiging in de vorm van regenboogvlaggen die her en der werden gehesen en regenboogspeldjes die prominent op de revers werden gedragen. “Wat dat betreft hebben wij de regenboogvlag bij het gemeentehuis van Ermelo erg gemist. In die zin herken ik mij niet in wat de gemeente Ermelo uitstraalt.” Opnieuw zei wethouder de Haan dit niet als taak van de gemeente te zien. “Zoiets moet vanuit de samenleving komen.”

Lichtpuntje
Een lichtpuntje gloort er misschien wel. Iemand uit het publiek valt ook erg over bepaalde foto’s op de gemeentelijke website, die stuk voor stuk ronduit traditioneel zijn. “Ik zie nooit een foto met 2 mannen of 2 vrouwen erop.” Wethouder de Haan beloofde te kijken of hier iets aan valt te doen.

Mee aan de slag
Progressief Ermelo gaat met de bevindingen van deze avond aan de slag. Fractievoorzitter Anneke Knoppert: “Dat we hier iets mee gaan doen staat vast.”

  • Ben jij LHBTI of Q+? Kom dan ontmoeten in het Village People Café. Elke donderdag vanaf 19.30 uur in de Mess in Harderwijk: links van Restaurant Tennessee aan de Oranjelaan 11a.

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden