Leo van der Velden zegt: ‘Stem op Daisy Vliegenthart-Goedhart uit Ermelo’

Succesvol in een ongedwongen sfeer. Dat was de nieuwe opzet van Politiek Café Ermelo in Café De Molenaer gisteravond, dinsdag 12 maart. Het thema was de Provinciale Statenverkiezingen 2019 op woensdag 20 maart. De ‘Top 2000 à Go-Go’ setting ontlokte de politici de mooiste uitspraken.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Gerammel
Wellicht had het gerammel van de koffieautomaat het betoog van Leo van der Velden, nummer 25 op de kandidatenlijst voor SGP Gelderland, overstemd. Maar Daisy Vliegenthart-Goedhart uit Ermelo, nummer 4 op de kandidatenlijst voor CDA Gelderland, verzekerde dat Van der Velden toch echt had gezegd op haar te stemmen bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Feit is immers dat het erg van belang is dat vertegenwoordigers uit alle regio’s vertegenwoordigd zijn in de Provinciale Staten, om op te komen voor de belangen van Ermelo en omgeving. En Daisy Vliegenthart-Goedhart heeft veel ervaring als Statenlid opgedaan in de afgelopen 4 jaar en staat op een verkiesbare plaats.

Een stukje dichterbij
De uitspraak van Leo van der Velden illustreerde de avond waar niet zo zeer het debat voorop stond, maar om de ‘verre’ Provincie een stukje dichterbij te brengen. De sub-thema’s draaiden om de verkeersdrukte in deze regio, klimaat/energie/duurzaamheid en de omgevingsvisie van de provincie Gelderland. Uiteraard was er een één-op-één gesprek met Daisy Vliegenthart-Goedhart, Leo van der Velden én Ronald van Veen uit Ermelo, kandidaat nummer 28 voor ChristenUnie Gelderland.

‘En wij dan?’
Tussendoor merkte een vertegenwoordiger van PVDA Gelderland op het te betreuren dat hun kandidaten niet waren uitgenodigd. “Want”, benadrukte hij, “onze kandidaten Paul Hoogland (nr.8) en Laurens de Kleine (nr.12) wonen bijna hun hele leven op de Veluwe in Harderwijk, en komen ook op voor de regionale belangen.”

Nippend aan een glaasje
Wie trouwens mee wilde praten als publiek mocht aanschuiven aan de ‘huiskamertafel’ met Perzisch kleedje. En anders begaf het presentatieduo Jack van Zundert en Germa Greving zich wel onder het aan een glaasje nippend publiek met de microfoons.

Rondweg
Met het thema verkeersdrukte haalde oud wethouder en -raadslid Klaas van Diermen opnieuw een rondweg Oost van stal om de weg tussen Putten en Harderwijk te ontlasten. CDA Ermelo-raadslid Dick te Brake zei dat dit idee inderdaad al 30 jaar leeft. “In die zin is het jammer dat ons huidige college de Jacob Catslaan daarvoor niet wil gebruiken om de Harderwijkerweg te ontlasten. De drukte blijft bovendien zolang de A-28 niet wordt verbreed.” Waarbij al ogen hiervoor zijn gericht op de Provincie.

Grote zak met geld
Daisy Vliegenthart-Goedhart zou een grote zak met geld besteden aan het verbeteren van de verkeersveiligheid op provinciale weg. “Op deze wegen vinden de meeste dodelijke ongelukken plaats. Wat alles te maken heeft met de doorstroming, oversteekplaatsen die niet goed zijn en de te smalle fietspaden.”

F-28
Ronald van Veen pleitte voor een betere fietsveiligheid. “De ChristenUnie Gelderland wil daarom investeren in fietspaden en goede fiets-oversteekplaatsen, Ook willen we de F-28 realiseren om de A-28 te ontlasten.”

Niet dreigen
Met het thema klimaat/energie/duurzaamheid vroeg Jack van Zundert zich af of iedereen de urgentie wel voelt om de reductie van 55% minder CO2 te redden. Leo van der Velden is van mening dat mensen van de nut en noodzaak moeten worden overtuigd in plaats van dat de Provincie gaat dreigen de maatregelen te bepalen. Germa Greving gooide het over een andere boeg en vroeg het publiek wie had meegedaan aan ‘De week zonder vlees’. Een enkele opgestoken vinger zei genoeg.

Nee zeggen
Daisy Vliegenthart-Goedhart lichtte toe dat de Provincie pas in beeld komt als de gemeenteraden bijvoorbeeld nee zeggen tegen windmolens in hun omgeving. “Kijk in die zin als gemeenten wat je samen kunt doen om aan het Energieakkoord te voldoen. Die kunnen dat beter bepalen dan de Provincie.”

Gaaf Gelderland
Voor het thema omgevingsvisie van de provincie Gelderland tipte Jack van Zundert naar het interactieve filmpje ‘Gaaf Gelderland’. Politiek Café Ermelo werd afgesloten met de oproep: ‘Maak gebruik van je stemrecht, stem op iemand uit deze regio’.

 

Reacties

gallery
42055
Succesvol in een ongedwongen sfeer. Dat was de nieuwe opzet van Politiek Café Ermelo in
https://ermelo.nieuws.nl/gemeenteraad/20190313/leo-van-der-velden-zegt-stem-op-daisy-vliegenthart-goedhart-uit-ermelo/
2019-03-13T13:52:56+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2019/03/13135116/11EN-PCE4.jpg
Politiek