Politiek Café: Jongeren Ermelo laten anderen hún ‘kastanjes uit het vuur halen’

Foto: Grietje-Akke de Haas

De opkomst voor het Politiek Café Ermelo speciaal bedoeld voor jongeren van 12 tot 27 jaar, dinsdagavond 30 oktober in Café De Molenaer, was bedroevend laag. Niet wat de volwassenen betreft, maar met slechts een handje vol lieten de jongeren het zelf massaal afweten.

Desinteresse?
Daniel Hofman, voorzitter van de Ermelose Jongerenraad en mede-organisator van deze jongereneditie, had er zo één-twee-drie geen verklaring voor. “Het kan zijn dat ze denken dat het toch niets uitmaakt, zo van ‘Ze doen toch wat ze zelf willen’, of misschien is het gewoon desinteresse.” En dat terwijl Daniel de ervaring heeft dat de onderwerpen die op het programma stonden, ze wel degelijk interesseren. Aan de Ermelose Jongerenraad laten ze namelijk wel weten waar ze tegenaan lopen en dragen goede suggesties aan. Maar als ze de kans krijgen om echt mee te praten, laten ze anderen de kastanjes uit het vuur halen. Dinsdagavond onder meer in de personen van Daniel en Kjeld Mooi van de Ermelose Jongerenraad.

Het opnemen voor jongeren
Zo’n zelfde situatie ging op voor de jongerenwerkers Chiel en Bart van Welzijn Ermelo. Zij waren er wel om het op te nemen voor de grote groepen jongeren die zo graag meer eigen hangplekken willen, met een prullenbak, dakje en bankje. Hoe mooi was het geweest als deze jongeren in eigen persoon dit hadden willen onderstrepen. Zij hadden bijvoorbeeld voor hun belangen kunnen opkomen bij de vertegenwoordigers van de politieke partijen, die graag met hun in gesprek hadden willen gaan.

Minimaal 4 hangplekken
De bedoeling van Politiek Café Ermelo was vooral de verantwoordelijke partijen uit te lokken om eens door te pakken. Daar had Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo), bij de stelling ‘Er moeten minimaal 4 hangplekken verspreid over Ermelo komen voor jongeren onder de 18 jaar, met prullenbak en overkapping. Hoe gaan we dat realiseren’, onder meer wel oren naar. Hoewel hij vanuit zijn jarenlange politieke ervaring jongeren en politiek als een giftige combinatie kwalificeerde, pleitte hij niettemin voor het vaststellen van een jaarlijks budget. “Als jullie iets goeds willen doen, kunnen jullie het daaruit bekostigen, dan duurt het ook niet allemaal zo lang.” Wat Daniel een prima idee leek.

Met gestrekt been
Qua jongerenhuisvesting inspireerde Evon Zevenbergen (24), raadslid Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn, het publiek. Onder meer door leegstaande kantoren en verzorgingstehuizen te transformeren naar woonunits. Maar ook containerwoningen plaatsen á 300/350 per maand all-in, zou een oplossing zijn voor jongeren. De ‘met het gestrekte been er in’ geponeerde stelling van Politiek Café om een flat te bouwen voor jongeren in het buitengebied, werd niet echt omarmd door de politieke vertegenwoordigers.

Dorpse karakter
Erik van der Weide (CDA Ermelo) vroeg zich bijvoorbeeld af of een flat recht doet aan het dorpse karakter van Ermelo. Liever zoekt hij een oplossing in grote bouwprojecten die op stapel staan. Daniel van de Ermelose Jongerenraad maakte zijn punt toen hij na wat discussie opmerkte: “Het probleem van jongerenhuisvesting speelt al zó lang. Maar jullie komen niet verder dan vragen stellen, en kijken hoe het moet. Daarom zoeken wij het in radicale oplossingen als een flat.”

De hoogte in
Waarop Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) zei best de hoogte in te willen op Veldwijk, waar grootschalige woningbouw wordt ontwikkeld. Dit in combinatie met een leer- en werkomgeving. Daniel: “Wij kijken inderdaad naar dat soort opties.” Evon Zevenbergen waarschuwde voor toenemende vergrijzing in Ermelo. “Investeer in jongeren, ga met de Ermelose Jongerenraad om tafel, neem serieuze stappen en doe er iets mee.”

Flauwekul
Bijzonder was de discussie rond de stelling ‘Is de prestatiedruk die jongeren ervaren van alle tijden’, ofwel de verwachtingen van de maatschappij, ouders, school en de ‘vele vrienden’ op sociale media. Groeien de huidige jongeren misschien op tot een ‘burn-out generatie’? Kjeld Mooi van de Ermelose Jongerenraad ziet de prestatiedruk als een groeiend probleem. Waarop wethouder Hans de Haan zei het volstrekt flauwekul te vinden. “Stress is van alle tijden, er wordt hier een probleem geschetst dat er niet is. En wat betreft de sociale media? Leef je eigen leven, stop met dat gedoe en leg die telefoon weg. Want de invloed van sociale media bepaal je zelf.”

Tegencultuur
Dick Tillema (ChristenUnie Ermelo) nuanceerde: “Je kunt je niet zomaar onttrekken aan sociale media. Wel vind ik dat je daarbij een tegencultuur van warmte moet creëren, waar je geborgenheid ervaart en je emoties kunt delen. Een plek waar je jezelf kunt zijn en niets hoeft te bewijzen.”

Politiek Café Ermelo is een initiatief van Jan Hoogenberg, directeur van Bibliotheek Noordwest Veluwe. Hij leidde samen met Germa Greving, directeur Museum Het Pakhuis Ermelo, de editie voor jongeren.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen