College Ermelo wil hondenbelasting afschaffen maar OZB woningen verhogen

Wethouders Hans de Haan, Leo van der Velden, Wouter Vogelsang en Laurens Klappe.
Wethouders Hans de Haan, Leo van der Velden, Wouter Vogelsang en Laurens Klappe.
Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt de hondenbelasting met ingang van 2019 afgeschaft. Dat gaat de gemeente Ermelo 169.000,- euro per jaar kosten, per hond 68,- euro. Daarentegen wil het college per 2019 de OZB (Onroerende Zaakbelasting) woningen in 2019 verhogen met 22 procent. Wat inhoudt dat een woning met een gemiddelde WOZ-waarde van 282.000,- een bedrag van 64,- euro meer kwijt is. De verhoging gaat de gemeente Ermelo jaarlijks 700.000,- euro opleveren.

Inzet van de plannen is de programmabegroting 2019-2022. Wouter Vogelsang, wethouder Financiën: “Ik kan wel stellen dat we er als college slapeloze nachten van hebben gehad om de begroting sluitend te krijgen.”

Heffing uit de oude doos
Over het voorstel om de hondenbelasting af te schaffen was Vogelsang klip en klaar. “Het gaat om een belastingheffing uit de oude doos toen honden nog trekdieren waren, we heffen toch ook geen kattenbelasting?!”

Verhogen OZB
Het verhogen van de OZB woningen heeft alles te maken met het sluitend krijgen van de begroting. Volgens Vogelsang heeft de gemeente Ermelo een fors aantal ambities om het voorzieningenniveau op peil te houden en te verbeteren. Dat is volgens het college alleen maar mogelijk als de OZB woningen wordt verhoogd. In 2019 bevat het huishoudboekje namelijk een bedrag van 93, 8 miljoen euro aan uitgaven. In het verbeteren van het voorzieningenniveau is tot en met 2022 86 miljoen nodig. Dat is onder meer bestemd voor onderwijshuisvesting van de RKPWA, De Goede Herderschool en Chr. College Groevenbeek, nieuwbouw sportcomplex Calluna, verbouwing van De Dialoog, fietsvoorzieningen, infrastructuur, gemeentehuis, starters- eb blijvers- en duurzaamheidsleningen.

Bodem in zicht
Hoewel Vogelsang aangaf dat Ermelo nog steeds een financieel gezonde gemeente is, is de bodem van ‘de spaarpot’ in zicht. Daarom werden de politieke partijen vanavond, donderdag 6 september, al geïnformeerd over de financiële situatie van de gemeente Ermelo. Want het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om een afweging te maken waar het geld aan wordt uitgegeven, én er toch nog wordt gespaard.

Tekort van 2,4 miljoen
Hoewel met de verhoging OZB woningen de begroting tot en met 2021 sluitend wordt gekregen, blijft de gemeente kampen met een tekort van 2,4 miljoen voor het jaar 2022. Vogelsang: “Voor dit bedrag moeten we nog dekking zoeken. Het komende jaar gaan we hiermee hard aan de slag met de gemeenteraad.” In de discussie zal zeker de nieuwbouw van zwembad Calluna mee worden genomen. Door af te zien van een luxere recreatievariant kan ongeveer 2 miljoen euro worden bespaard.

Minder gezond
Dat de financiële situatie van de gemeente Ermelo minder gezond is dan voorheen wordt toegeschreven onder meer aan het niet toekennen van bedragen aan de zogenaamde ‘pijplijn-onderwerpen’. Hierdoor is de het structurele nadeel in 2019 van 1,8 miljoen euro al opgelopen tot 3 miljoen. Ook benadeelt het wegvallen van de precariobelasting de financiële positie van de gemeente als ook de invoering van de omgevingswet.

Op 20 september buigt de commissie bestuur & middelen zich over het begrotingsvoorstel van het college. Op 1 november bespreekt de gemeenteraad het voorstel en wordt de programmabegroting vastgesteld.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen