Temperaturen lopen nog verder op in discussie over nieuw zwembad Calluna Ermelo

Het huidige zwembad Calluna.
Het huidige zwembad Calluna.
Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Wie denkt dat de tropische temperaturen gezien het jaargetijde op zijn retour zijn, kan het wel eens mis hebben. Tenminste als het om de nieuwbouw van Sportcentrum Calluna gaat, en dan met name het zwembad. Over het onderdeel recreatiebad staan Vrienden van Calluna (VvC) en het college van burgemeester & wethouders lijnrecht tegen over elkaar. 

In de raadscommissie samenleving en maatschappij op woensdag 19 september om 19.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis, treffen de twee ‘opponenten’ elkaar.

Door Grietje-Akke de Haas.

Ontmoeting?
Of het moet voor die tijd tot een ontmoeting komen. Wat zeer valt te betwijfelen. Hoewel verantwoordelijk wethouder Leo van der Velden vandaag, donderdag 30 augustus, opnieuw zei graag met de leden van de actiegroep in gesprek gaan zullen VvC dit weigeren zolang er niet aan hun voorwaarden wordt voldaan.

Geen reactie
Jan Jaap de Groot legt uit waarom VvC een afspraak in juni dit jaar heeft afgezegd: “Hoewel wij erop hebben aangedrongen hebben we geen reactie gehad op onze e-mails aan het college, die allerlei (ook technische) zaken en vragen over de uitvoering van de collegeplannen en financiële details daarvan betroffen. Wij moeten gewoon schriftelijk antwoord hebben op onze vragen om er zo nodig op terug te kunnen vallen. We kunnen immers niet alles onthouden. Hetzelfde gold voor het geplande gesprek in juni. We wilden dat er een verslag van werd gemaakt. Dit werd echter geweigerd.”

Minder luxe
Wethouder Van der Velden wilde vandaag met een powerpointpresentatie op het gemeentehuis een eind maken aan de onduidelijkheden die volgens het college heersen over het onderwerp. De presentatie houdt stapsgewijs de argumenten en financiële onderbouwing in waarom in het coalitieakkoord Dichterbij 2018-2022 gekozen is voor een minder luxere recreatievariant dan door de gemeenteraad is besloten in juli 2017. Op zich voegt de inhoud niets nieuws toe aan wat tot dusver door het college naar buiten is gebracht. De presentatie is te vinden op de website van de gemeente Ermelo. Klik HIER en scroll naar beneden onder meeste gestelde vragen.

Moeilijkheid
Van der Velden hoopt dat de presentatie antwoord geeft op de vraag: “Gaan we er op vooruit, achteruit of blijft het gelijk?’. En zit daar nu juist niet de moeilijkheid? Het college is er namelijk van overtuigd voor minder geld een prachtig zwembad te realiseren waar 19 bestaande zwemactiviteiten er juist op vooruitgaan qua functionaliteit en gebruik. Hoewel de recreatieve zwemmer voor het recreatiebad 100 vierkante zwemmeters moet inruilen, zijn de overige baden die ruimer worden dan in het huidige Calluna, volgens het college ook erg geschikt voor deze doelgroep.

Onjuistheid
Waarmee het college meteen een onjuistheid wil aantonen op de website van VvC. Van der Velden: “De homepage zegt dat er in het nieuwe zwembad voor de vrijzwemmers geen plaats meer is. Dat is pertinent onjuist, Calluna wordt geen gesloten zwembad.” Het is de bedoeling dat in het nieuwe zwembad de vrijzwemmer die baantjes zwemt ook in het doelgroepenbad in het activiteitenrooster wordt opgenomen. Volgens Van der Velden verandert er in die zin niets voor de vrijzwemmer ten opzichte van de huidige situatie.

Andere mening
Dit activiteitenrooster is evenwel aan het management van het nieuwe zwembad. VvC is van mening dat alleen de in het rooster genoemde doelgroepen toegang hebben tot het bad, vrijzwemmers niet. VvC zegt voor een open bad te gaan waar inwoners en bezoekers van buiten in alle leeftijden terecht kunnen om te zwemmen, te recreëren en elkaar te ontmoeten. “Waar de vrijzwemmers (bijna) altijd terecht kunnen op tijden die hen uitkomen. Net zoals de afgelopen 40 jaar.”

Sinds 1992
Ook de laatste zinsnede is volgens het college onjuist. Van der Velden: “Het beeld wordt geschetst door VvC of is er in Calluna al 40 jaar lang een recreatiebad geweest. Calluna heeft echter sinds 1992 een recreatiebad.”

Onbehoorlijk bestuur
Voor VvC staat echter het raadsbesluit van 5 juli 2017 voorop, waarin de gemeenteraad akkoord ging met een recreatiebad van 150 vierkante meter in plaats van de 50 vierkante meter die het nieuwe college voor ogen heeft. Volgens VvC getuigt terugkomen op een raadsbesluit van onbehoorlijk bestuur, wat HIER wordt uitgelegd. In aanloop van de raadscommissievergadering op woensdag 19 september is VvC van plan dit nog verder te definiëren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen