Coalitiepartijen Ermelo betichten Vrienden van Calluna van stemmingmakerij en valse voorlichting

Het huidige zwembad Calluna.
Het huidige zwembad Calluna.
Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

De coalitiepartijen Progressief Ermelo, BurgerBelangen Ermelo, SGP en VVD betichten Vrienden van Calluna (VcC) van stemmingmakerij en valse voorlichting. Aanleiding is de eigen website die onlangs is gelanceerd door VvC, die voorstander is van een volledig recreatiebad in een open nieuw Calluna, 

Namens de coalitiepartijen schrijft Anneke Knoppert-Ruiter, fractievoorzitter Progressief Ermelo:

Geachte vrienden van Calluna,

Met verbazing heb ik uw uitleg over het door het college voorgestelde nieuwe zwembad gelezen op uw website. U spreekt over een ‘gesloten’ bad waarin geen plaats zou zijn voor vrij zwemmen; dit is absoluut onjuist. Er is ruimte voor actieve baantjeszwemmers (dit valt onder vrij zwemmen); er komt 50m2 aan recreatieve voorzieningen zoals een whirlpool, sauna en peuterbad (valt ook onder vrij zwemmen) en jongeren kunnen op woensdagmiddag en de zaterdag vrij zwemmen (er zullen dan losse speelelementen in het water aanwezig zijn).

De discussie over wel of niet een recreatiebad en de financiële gevolgen van het te nemen besluit zullen in de commissie- en raadsvergadering gevoerd worden, daar waar deze thuis hoort. Een discussie heeft echter alleen waarde wanneer de feiten waarover gesproken wordt correct zijn. Stemmingmakerij en valse voorlichting passen hier niet bij. Wij verzoeken u daarom met klem om de foutieve informatie op uw website te rectificeren.

Jan Jaap de Groot van VvC reageert: 

Hartelijk dank voor uw commentaar over het artikel over het nieuwe Calluna op onze website www.vriendenvancalluna.nl

De Vrienden van Calluna (VvC) zijn blij dat de website gelezen wordt en dat de discusssie over het recreatiebad in een nieuw Calluna op deze wijze in het openbaar kan worden gevoerd.

Dan nu het antwoord op uw email.

* In de betreffende notitie “Zwembad Calluna” op onze website zijn de vrij zwemmers als volgt gedefinieerd:

Vrij zwemmers zijn gebruikers die een kaartje kopen of abonnement hebben en vervolgens zelf bepalen wat ze gaan doen, in welk bad ze dat doen en hoe lang en intensief ze daar mee bezig zijn. Vrij zwemmers gaan zwemmen op tijden die hen uitkomen. Vrij zwemmers komen naar Calluna om sportief bezig te zijn maar hechten ook veel waarde aan recreatieve en sociale activiteiten. Tot zover de definitie van vrij zwemmers.

* U stelt dat er ruimte is voor actieve baantjeszwemmers. In een gesloten bad kan dat alleen in een doelgroep. En Calluna maakt het rooster van de doelgroepen. Als datum/tijd in het rooster de baantjes zwemmer niet uitkomt dan heeft hij verder geen keuze. Uw doelgroepenbad valt dus ook voor baantjeszwemmers buiten de definitie van vrijzwemmers.

* U stelt dat er 50 m2 aan recreatieve voorzieningen komen. Dat is juist maar deze zijn uitsluitend bedoeld, zoals door de coalitie bekend is gesteld, voor de deelnemers aan de doelgroepen die na afloop van hun doelgroepactiviteit nog enige tijd gebruik kunnen maken van deze voorzieningen. Voor vrij zwemmers is dan geen plaats.

En ja, op de woensdag -en zaterdagmiddag is er gelegenheid voor kinderen om vrij te zwemmen. Maar verder door de week tijdens het doelgroepenrooster dus weer niet.

* U stelt dat de discussie over wel of niet een recreatiebad en de financiele gevolgen van het te nemen besluit gevoerd zullen worden in de commissie-en raadsvergadering.

Dat is maar ten dele waar. De discissie wordt wel degelijk ook in en door de Ermelose bevolking gevoerd. Dat is in de afgelopen jaren wel gebleken, het heeft geleid naar het raadsbesluit van 5 juli 2017 waarin besloten is voor een nieuw Calluna met recreatiebad. Het was toen al opvallend dat met name de verantwoordelijke wethouder van progressief Ermelo de vrij zwemmers geheel negeerde.

En dat wordt door de huidige coalitie gewoon voortgezet. Maar het college en de gemeenteraad moeten wel degelijk met de bevolking rekening houden, zeker als er (grote) nadelige gevolgen voor de belanghebbenden zijn. Dat staat in de Algemene Wet Bestuursrecht en is uitgewerkt in een aantal Beginselen van Behoorlijk bestuur. De VvC hebben u in het recente verleden al gewezen op het beginsel dat een korte en snelle procedure voor besluitvorming verboden is als er een volwaardige procedure beschikbaar is. En daarom krijgen we nu op 19 september een vergadering van de raadscommissie S & M om ook de bevolking de gelegenheid te geven hun meningen naar voren te brengen. Als u meer over deze Beginselen van Behoorlijk bestuur, met name het zorgvuldigheidsbeginsel en het evenredigheidsbeginsel, wilt weten kunt u terecht op onze website onder de menuknop “Acties Vrienden”

* De VvC hebben met deze wijze van beantwoording van uw email aangetoond dat discussieren ook mogelijk is zonder grote woorden als stemmingmakerij en valse voorlichting. Gewoon hoor en wederhoor voldoet vaak prima. En wat de regionale pers betreft: goed idee, dit VvC antwoord mag direct onder uw email worden geplaatst.

* Tot slot: In de afgelopen jaren is er over het nieuwe Calluna voornamelijk gediscussieerd over het belang van het recreatiebad, wat gebeurt daar allemaal en welke waarde heeft dat, en de financiële consequenties van de verschillende keuzemogelijkheden. Niet of nauwelijks is de vraag aan de orde gekomen of de politieke acties bestuurlijk wel mogen en kunnen en voldoen aan de Beginselen van Behoorlijk Bestuur (Awb). De VvC hebben daar onderzoek naar gedaan en hebben geconstateerd dat er sprake lijkt te zijn van strijdigheid met een zevental beginselen. De VvC zullen de raadsfracties daarop gaan wijzen nog voor de besluitvormende raadsvergadering dit najaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen