Ermelo-Liberaal: ‘ Begrijpt ú het nog, na 100 dagen?’

Désirée Meijsen en Bert Noorderijk.
Désirée Meijsen en Bert Noorderijk.
Foto: Eigen foto

Zoals u wellicht bekend is, heeft Ermelo-Liberaal als nieuwe partij bij de Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 nét geen zetel behaald. Wij hebben onze 526 kiezers beloofd de komende vier jaar het College van Burgemeester & Wethouders kritisch te blijven volgen. Dat doen we; vandaar ook dit stuk!

Dit schrijft Désirée Meijsen, politiek leider Ermelo-Liberaal, in een persbericht. 

Een belofte die wij ook nakomen is, dat wij in gesprek zijn gegaan met inwoners van Ermelo en Ermelose organisaties om te horen wat er leeft.

Zondagopenstelling
Op 19 april 2018 is het nieuwe College van B&W geïnstalleerd van Progressief Ermelo (4 zetels in de Gemeenteraad), BurgerBelangen Ermelo (3 zetels), SGP (2 zetels) en VVD (2 zetels). De vier wethouders beloofden alles anders te zullen doen dan het voorgaande College van CDA, PE en CU. Er zou transparantie komen, méér inspraak voor burgers en vroegtijdige betrokkenheid van burgers bij besluitneming over plannen.

Het eerste besluit wat het nieuwe College naar buiten bracht, was, dat de mogelijkheid voor zondagsopenstelling voor ondernemers de komende vier jaar niet aan de orde zal komen. Zelfs supermarkten die dit graag zouden willen, en van Ermelo-Liberaal de vrijheid hiertoe zouden moeten hebben, mogen op zondag niet open. Ook de firma Hendriks en grote landelijke ketens zoals GAMMA moeten op zondag de deuren dicht houden. Dat, terwijl in Harderwijk de winkels wél op zondag open mogen. Bovendien zijn in Ermelo de supermarkten op campings en bij tankstations op zondag wel geopend. Door de supermarktondernemers de mogelijkheid voor openstelling op zondag te onthouden, zien zij bezoekers naar Nijkerk en Harderwijk uitwijken.

Een gemiste kans, met name voor toeristen en (jonge) gezinnen die graag op zondag hun boodschappen in Ermelo willen doen. Ermelo-Liberaal had graag gezien dat de partijen die tijdens campagnetijd hebben beloofd dat ondernemers zélf mogen bepalen wanneer zij geopend zijn, zich ook ná de verkiezingen aan deze belofte zouden houden.

Nieuwbouw Calluna
Vervolgens kondigde het College aan, dat er géén recreatief gedeelte in de nieuwe zwem-/sportaccommodatie aan ‘De Zanderij’ zal komen. Hiermee draait de nieuwe coalitie een op 5 juli 2017 door de Raad genomen besluit terug. Op die datum werd een motie van CDA, CU en VVD voor een recreatief zwemgedeelte ter grootte van 150 m2 (is nu 373 m2) aangenomen. Het College zegt nu voor het begrote totaalbedrag van € 21 miljoen euro (€ 13,7 zwembad, € 7,5 voor vier sportzalen) géén recreatief deel te kunnen realiseren. Voor ouderen, gezinnen, kinderen, recreanten en toeristen betekent dit dat zij naar elders zullen moeten uitwijken. Begrijpt ú het nog?

Ermelo-Liberaal vindt het kwalijk dat het nieuwe College een genomen besluit terugdraait, ten koste van veel inwoners en toeristen. Wij vinden het onbegrijpelijk dat over een onderwerp als ‘Calluna’ zonder gesprekken met betrokkenen zó makkelijk en zó snel een besluit herroepen wordt. Wij vinden dat er alles aan gedaan moet worden om zo spoedig mogelijk het besluit tot realisatie van een recreatief zwemdeel van 150 m2 uit te voeren!

Gemeentehuis
Dán het gemeentehuis. Dit wordt voor € 9 miljoen verbouwd en verduurzaamd. De Raad is onlangs akkoord gegaan met de verhoging van de kosten van het al (te) hoge bedrag van € 4,5 miljoen naar € 9 miljoen. Een absurd bedrag, waarvan Ermelo-Liberaal de noodzaak niet inziet. U wel? Met wethouders die zeggen meer buiten het gemeentehuis dan in het gemeentehuis te willen werken en met het invoeren van Het Nieuwe Werken zien wij niet in dat een dusdanig grote en dure verbouwing nodig is. Daar zoveel geld (€ 9 miljoen) aan uitgeven en dan met droge ogen het recreatiebad schrappen omdat dit € 2 miljoen goedkoper zou zijn! Begrijpt ú het nog?

Maatwerkwoningen
Wélk belang streeft dit College na? Het lijkt er op dat de coalitiepartijen (PE, BBE, SGP en VVD) vooral hun eigen plannen nastreven en uitvoeren. De beloofde burgerparticipatie zien wij nog niet. Sprekend voorbeeld is het realiseren van ‘maatwerkwoningen‘ aan de Zandkampweg. Hier heeft het College met stoom en kokend water kort geleden een besluit over genomen: De eerste woning moest per 1 juli opgeleverd worden, later dit jaar nog één, en vervolgens op een later moment nóg twee woningen. Omwonenden en direct betrokkenen zijn te laat en niet goed geïnformeerd over deze ingrijpende verandering in hun leefomgeving. Dit leidde tot veel zorgen en vragen. Op die vragen zou tijdens een inloopavond op 18 juni antwoord/verheldering komen, maar dit is niet gelukt. Wat er nu gaat gebeuren, is onduidelijk.

Als het aan Ermelo-Liberaal had gelegen, waren omwonenden vroegtijdig betrokken bij de plannen en hadden álle opties op tafel gelegen om zo draagvlak te creëren voor de uiteindelijk te kiezen locatie. Dit is ook in het belang van en noodzakelijk voor de bewoner(s) van de maatwerkwoning(en); hun welzijn en veiligheidsgevoel zijn essentieel voor het slagen van wonen op de gekozen locatie. Het lijkt erop dat dit College willens en wetens (met of zonder draagvlak van omwonenden) de locatie-Zandkampweg erdoor wil drukken, met alle gevolgen van dien. Wij missen in dit snel doorlopen proces de benodigde zorgvuldigheid. Wij pleiten ervoor, dat het proces opnieuw doorlopen wordt.

Eigen zin doordrukken
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard … . Het draait in de politiek allemaal om vertrouwen. Vertrouwen komt niet aanwaaien of krijg je in verkiezingstijd, maar is iets wat je moet verdienen! Wij zetten vraagtekens bij coalitiepartijen die zeggen ‘Sámen met de burgers alles anders te willen doen’ en vervolgens besluiten nemen zonder burgers hierin mee te nemen. Het kan niet zo zijn dat partijen vóór de verkiezingen beloven te luisteren naar inwoners, maar ná de verkiezingen iets anders doen of gewoon hun eigen zin doordrukken!

Na de eerste 100 dagen constateren wij dat dit College blijkbaar graag met stoom en kokend water nieuwe besluiten neemt of oude besluiten herroept en onvoldoende rekening houdt met de consequenties daarvan. Deze werkwijze hebben we ook vlak na de verkiezingen gezien, toen er met stoom en kokend water, zonder transparantie, een nieuw College van B&W gevormd werd van PE, BBE, SGP en VVD. Wij vragen ons af of deze manier van werken en communiceren goed is voor Ermelo en of dit is wat onze inwoners willen. Worden hier de keuzes gemaakt die ú wenselijk vindt? Hebt ú als inwoner het gevoel dat er naar u geluisterd wordt?

Wat vindt ú belangrijk?
Over vier jaar zijn er weer nieuwe Gemeenteraadsverkiezingen. Ermelo-Liberaal vecht ervoor om dan sterk, met meerdere raadszetels, in de Raad te komen. Graag gaan en blijven we in gesprek met ú. Wij vinden het belangrijk om te horen wat er bij ú leeft.

Heeft u vragen, dan kunt u mailen naar [email protected]. Ook kunt u bellen met Désirée Meijsen: 06-29454986. Op onze website www.ermelo-liberaal.nl vindt u meer over onze partij en ons verkiezingsprogramma. Verder zijn we te volgen op Twitter en Facebook. Onze visie en standpunten blijven onveranderd!

Désirée Meijsen, politiek leider Ermelo-Liberaal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen