CDA Ermelo bindt strijd aan tegen hondenpoep

Foto: Flickr Evil Erin (CC BY 2.0)

Donderdag 26 april heeft raadslid Erik van der Weide van het CDA Ermelo tijdens de gemeenteraad de frustratie in de Ermelose woonwijken over hondenpoep in het dorp aan de orde gesteld.

Dit bericht CDA Ermelo.

Oost en West
In de wijken Oost en West is dit de meest gehoorde klacht onder inwoners, maar ook in andere wijken wordt dit geregeld genoemd. Voor het CDA Ermelo reden om hier stevig op in te zetten.

Tijdens de behandeling van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zag het CDA Ermelo haar kans schoon om de veel gehoorde klacht over niet opgeruimde hondenpoep aan de orde te stellen. Samen met de ChristenUnie diende het CDA Ermelo een amendement en een motie in.

Verbeteren van hondenvoorzieningen 
Als je stevig wil handhaven op de opruimplicht van hondeigenaren dient de gemeente Ermelo ook voor voldoende voorzieningen te zorgen waar hondeigenaren hun hond kunnen uitlaten (zoals uitlaatroutes en veldjes). Daar schort het momenteel in veel wijken aan. Van der Weide: “Daarom hebben we een motie ingediend, om de gemeente als opdracht te geven voor het najaar uit te zoeken waar er hondenuitlaatroutes bij moeten of moeten worden verbeterd. Zo proberen we op 2 manieren de frustratie van hondeigenaren en de inwoners die overlast ervaren van hondenpoep weg te nemen.”

Handhaven op opruimplicht
Het amendement had als doel om de opruimplicht van hondeigenaren nog steviger te verankeren door te regelen dat hondeigenaren opruimmiddelen (zoals plastic zakjes of schepjes) bij zich hebben. “Zo niet, dan moeten BOA’s daar stevig op kunnen handhaven met boetes”, stelt Van der Weide. De hondeigenaar is immers zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de hondenpoep.

Niet voldoende steun
De motie om de hondenvoorzieningen door de gemeente Ermelo te laten verbeteren werd unaniem aangenomen. Het amendement om te handhaven op opruimmiddelen kon tijdens de vergadering (nog) niet op voldoende steun rekenen en wordt bij de behandeling van het plan om hondenvoorzieningen te verbeteren opnieuw beoordeeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen