Welke wethouder in Ermelo moet plaatsmaken voor een vrouw?

Foto: Grietje-Akke de Haas

Ben je koud geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Ermelo tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdagavond 19 april, staat je positie alweer op het spel. Of toch niet?

Zowel de gemeenteraadsleden van de coalitiepartijen als het publiek dat massaal was op komen draven voor de installatie van de wethouders Laurens Klappe namens Progressief Ermelo, Wouter Vogelsang namens BurgerBelangen Ermelo, Leo van der Velden namens de SGP en Hans de Haan namens de VVD, begrepen niets van de gevolgde procedure.

Eén vrouw in het college
De gemeenteraad moest namelijk stemmen over de motie die was ingediend door ChristenUnie Ermelo en CDA Ermelo. In de motie wordt het college opgedragen om zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen drie maanden na de installatie het nieuwe college van samenstelling te veranderen, waarbij in ieder geval één vrouw zitting neemt in het college.

Verkeerde volgorde?
Je zou denken dat de motie geen kans van slagen zou hebben, met tien stemmen voor van de oppositiepartijen  en elf tegen van de coalitiepartijen. Punt was echter dat de raadsleden Leo van der Velden (SGP Ermelo) en Wouter Vogelsang (BurgerBelangen Ermelo) net voor het in stemming brengen van de motie waren geïnstalleerd tot wethouder. Hun vrijgekomen plekken waren nog niet bezet, want de installatie van Frans Snoek (SGP Ermelo) en Ben Noorloos (BurgerBelangen Ermelo) vond plaats ná het in stemming brengen van de motie, die zodoende met een meerderheid werd aangenomen.

College heeft keuze
Burgemeester André Baars suste als voorzitter van de gemeenteraad de gemoederen door te stellen: “Het college kan ervoor kiezen een opdracht wel of niet uit te voeren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen