Politieke partijen Ermelo gooien tóch een beetje met modder

Fractie ChristenUnie Ermelo
Fractie ChristenUnie Ermelo
Foto: Grietje-Akke de Haas

De frustratie en het onbegrip over de manier waarop de coalitie is gevormd zit het CDA Ermelo en ChristenUnie hoog. Maar wie de bal kaatst… . Zo was ook de samenwerking met CDA Ermelo als college-partij geen ‘lolletje’.

Dat viel op te maken uit de woorden van verschillende raadsleden tijdens de raadsvergadering op donderdag 19 april. Raadsleden die steeds feller van leer trokken.

Trots
Eerder had Anneke Knoppert, fractievoorzitter van Progressief Ermelo en woordvoerder namens de coalitiepartijen namens de coalitiepartijen Progressief Ermelo, Burgerbelangen Ermelo, SGP Ermelo en VVD Ermelo, aangegeven trots te zijn op het coalitieakkoord. Een akkoord volgens haar die ook de oppositiepartijen CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo de ruimte biedt mee te werken aan het maatschappelijk raadsprogramma.

Boomstam in water gooien
De wijze waarop de coalitie tot stand is gekomen omschreef Anneke Knoppert onder meer als het gooien van een boomstam in het water om de naar de idee van de coalitiepartijen, de hoognodige verandering in de bestuurscultuur teweeg te brengen. “Voor de zomer vinden interactieve maatschappelijk gesprekken plaats over onderwerpen die door de gemeenteraad worden bepaald. Over de lopende onderwerpen neemt het college de besluiten.”

Tot over de oren verliefd
Sarath Hamstra, fractievoorzitter CDA Ermelo, noemde Progressief Ermelo, Burgerbelangen Ermelo, SGP Ermelo en VVD Ermelo partijen die tot hun oren verliefd zijn op elkaar en proberen te komen tot een huwelijk. “Echter een huwelijk op wankele basis”, kwalificeerde hij de prachtige ambities op papier. Het buitenspel zetten van CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo bij de coalitievorming noemde hij de uitsluiting van de winnaars van de verkiezingen keer het aantal kiezers.

Vraagtekens
Folkje Spoelstra, fractievoorzitter ChristenUnie Ermelo, viel Sarath Hamstra bij: “Het voelt aan als en wankele basis, en van daaruit wilt u vernieuwen? Ook viel ze over het te bouwen zwembad waar het recreatieve deel niet de boventoon gaat voeren. “Gaan we dit proces opnieuw doen? U wil toch in gesprek gaan met de inwoners?” Daarnaast zette Folkje Spoelstra vraagtekens bij het financiële tekort. “Met het aanstellen van vier wethouders geeft u juist meer geld uit, maar dan aan uzelf. Hoe gaan die wethouders eigenlijk hun tijd invullen, de raad bepaalt immers zijn eigen agenda?” Over het buitenspel zetten van CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo bij de coalitievorming zei Folkje Spoelstra: “Waarom is de ChristenUnie niet gevraagd, wij moeten nu voor u aan het werk.”

Ommezwaai
Sarath Hamstra had kennelijk moeite met de ommezwaai van Progressief Ermelo. Op felle toon riep hij Anneke Knoppert ter verantwoording: “U zat de afgelopen periode in het college en leverde een wethouder.” Waarop de aangesprokene pareerde: “Binnen de vorige coalitie was geen ruimte om anders te denken dan het CDA.”

Dictatuur
Waarop bij Ronald van Veen, raadslid ChristenUnie Ermelo, bijna de stoom uit de oren kwam. “U praat over dictatuur in onze gemeente, ik eis dat u uw woorden terugneemt.” Anneke Knoppert kaatste terug: “Ik zeg alleen maar hoe het is geweest. Er was maar weinig aandacht voor de standpunten van onze partij.”

Geen spijtbetuiging
Over de manier van coalitievorming meende Anneke Knoppert: “Gedane zaken nemen geen keer, wellicht was het verstandig geweest om het anders te doen.” Een uitspraak overigens die zij niet als spijtbetuiging bedoelde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen