Bert Philippi: “Het duaal stelsel werkt niet in Ermelo”

Foto:

Ingezonden brief, dinsdag 13 maart: ‘Duaal stelsel in Ermelo mislukt’.

Enige tijd geleden is in gemeenteland het duaal stelsel geintroduceerd. De gemeenteraad en het college gingen werken als het parlement. De gekozen gemeenteraadsleden functioneren als parlementariers en controleren het bestuur bestaande uit wethouders en burgemeester.

In de praktijk wordt het partijprogram bepaald door de groep van leden van een partij. Na de verkiezingen gaan de winnaars een coalitie aan. In achterkamertjes wordt een coalitieakkoord gesmeed. Deze wordt door het college tot wet verheven en uitgevoerd. Hier zijn nog de direct betrokkenen niet bij gehoord.

Het is nu aan de betreffende wethouder hoe hij dit gaat aanpakken. Als hij tijd genoeg heeft kan hij draagvlak voor een bepaalde beslissing creëren. Maar het coalitieakkoord moet wel binnen vier jaar worden uitgevoerd. En doet hij dat niet naar de wens van de partij dan kan hem dat de kop kosten. Dat heet dan: Hij wordt weggestemd. Hij zal er dus vol voor gaan. Desnoods met gebruikmaking van alle juridische middelen. En in de praktijk zonder met de direct betrokkenen te overleggen.

De gemeenteraad heeft een controlerende functie. Maar kritiek door raadsleden richting eigen bestuur wordt niet op prijs gesteld. Het protest-tegenstemmen tegen een eigen motie zal gevolgen hebben voor de plaats van het raadslid op de volgende kieslijst. Hierdoor zal een wethouder, die een maatschappelijk niet juiste weg kiest niet worden gecorrigeerd. In de Tweede Kamer zie je de parlementariërs ook de eigen ministers bevragen en tot verantwoording roepen. Dat is in de gemeenteraad van Ermelo niet gehoord. Zo werd een motie van de oppositie om in een bepaald geval nu eens met de betrokkenen te gaan praten door behoudens twee oppositiepartijen door alle andere gemeenteraadsleden kritiekloos weggestemd. Zou het daarom zijn, dat er in Ermelo zo veel dossiers tot bij de Raad van State terechtkomen?

Het duaal stelsel werkt dus niet in Ermelo.

Bert Philippi, Ermelo.

Reacties

article
34815
Ingezonden brief, dinsdag 13 maart: ‘Duaal stelsel in Ermelo mislukt’. Enige tijd geleden is in
https://ermelo.nieuws.nl/gemeenteraad/20180313/bert-philippi-duaal-stelsel-werkt-ermelo/
2018-03-13T15:03:33+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2018/03/13150324/11EN-Mislukt.jpg
Politiek