SGP Ermelo/Speuld presenteert boek over 70 jaar geschiedenis

Pieter Stam (schrijver) en Jowan Heres (voorzitter).
Foto: Eigen foto

Dinsdagavond 13 februari heeft fractiesecretaris Pieter Stam een nieuw boek gepresenteerd over 70 jaar SGP in Ermelo. Uit talloze bronnen heeft hij bekende en onbekende feiten en gebeurtenissen overzichtelijk op een rijtje gezet.

Voorzitter Jowan Heres kreeg het eerste exemplaar overhandigd.

Opvallend
Zo is het opvallend dat de SGP al tien jaar voordat de kiesvereniging werd opgericht vertegenwoordigd was in de gemeenteraad. In 1939 trad P. van ’t Slot toe tot de gemeenteraad, terwijl de kiesvereniging pas in 1949 werd opgericht.

Eén gemeente
Dit heeft alles te maken dat het feit dat Ermelo en Nunspeet indertijd één gemeente (Ermelo) vormden. Ook is het bijzonder dat het Tweede Kamerlid en de latere senator ir. C.N. van Dis sr. na de Tweede Wereldoorlog korte tijd een Ermelose SGP-zetel heeft ingenomen. Tegelijk was toen het landelijke SGP-partijbureau in Ermelo gevestigd.

Frans Snoek
Tijdens de goed bezochte ledenvergadering waren meerdere oud (bestuurs)leden aanwezig. In een boeiende presentatie nam Stam de leden mee in een reis vanaf 1939. De SGP mocht éénmaal een wethouder leveren in de persoon van A. Lobbezoo. Het huidige raadslid Frans Snoek heeft verreweg de meeste politieke ‘dienstjaren’. Hij vertegenwoordigt al meer dan 30 jaar de SGP. Ook komen in het boek oud bestuursleden en redactieleden aan het woord.

Spontaan
Pieter Stam heeft eerder de geschiedenis van de SGP in Soest-Baarn-Eemnes in boekvorm uitgebracht. Hij woont sinds 2016 in Ermelo. Tijdens een fractie-vergadering kwam spontaan het idee naar voren om een geschiedenisboek te schrijven. Stam was bereid de pen ter hand te nemen. Uit het boekje blijkt dat hij nu bij de echte kenners van de Ermelose geschiedenis behoort.

Reacties

article
34140
Dinsdagavond 13 februari heeft fractiesecretaris Pieter Stam een nieuw boek gepresenteerd over 70 jaar SGP
https://ermelo.nieuws.nl/gemeenteraad/20180214/sgp-ermelo-speuld-presenteert-boek-70-jaar-geschiedenis/
2018-02-14T09:40:34+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2018/02/14094011/07EN-BoekSGP.jpg
Politiek