Tomassen Duck-To B.V. Ermelo ‘bijt van zich af’

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

De verslaglegging van de twee commissievergaderingen waarin Tomassen Duck-To B.V., het bedrijf aan Fokko Kortlanglaan 116 in Ermelo, dat verse bevroren pekingeend en eendendelen produceert, op de korrel wordt genomen vanwege stankoverlast en overproductie, bevat onjuistheden zegt eigenaar Gertjan Tomassen.

Klik HIER en HIER voor de bedoelde artikelen.

Niet voorbereiden
Althans als de inhoud van de artikelen wordt afgezet tegen de actualiteit. Dat het bedrijf op de korrel zou worden genomen, waar mevrouw C.van Eijsden-Dee de aanzet voor gaf, vernam Tomassen zegt hij, op de dag voor de vergadering. Een reactie voorbereiden en geven lukte. “Wij konden ons echter niet voorbereiden op de eventuele vragen en opmerkingen, omdat we niet wisten waar deze betrekking op gingen hebben.”

Snel gegaan
Volgens Tomassen draait het om twee zaken: de milieuvergunningen en het nieuwe Bestemmingsplan De Driehoek. Die worden meent hij, door elkaar gehaald. Terwijl Tomassen zijn woorden staaft met schriftelijke bewijzen legt hij uit: “In 2016 hebben wij de activiteiten overgenomen van VSE Harderwijk; wij hebben het bedrijf dus niet overgenomen. Toen VSE op 1 september 2016 haar bedrijf sloot zijn wij bereid geweest alle 40 vaste personeelsleden en de dieren van haar ongeveer 35 toeleveranciers naar ons toe te halen. Dat is allemaal heel snel gegaan zodat alles door kon gaan.”

Gelijk mee gestart
Gevolg was wel dat de productie van Tomassen Duck-To B.V. vrij plotseling flink steeg, en de gevolgen en aanpassingen daar niet mee in de pas liepen. “In zo’n kort tijdbestek was dat niet realiseerbaar.” Tomassen zegt toen wel te beseffen dat de nieuwe situatie het bedrijf verplichtte alle milieuvergunningen opnieuw aan te vragen. “Daar zijn we gelijk eind 2016 mee gestart. Op 30 januari 2018 hebben wij de aanvraag voor vergunning ingediend bij de gemeente Ermelo, met uitzondering van één bodemonderzoeksrapport dat volledig buiten onze schuld nog niet is afgerond.” Een verklaring van het verantwoordelijke milieuadviesbureau Grondvitaal bevestigt dit: “Wij streven ernaar om het onderzoek zo snel mogelijk af te kunnen ronden.”

Niet M.E.R.-plichtig
Daarnaast weerspreekt Tomassen dat het bedrijf M.E.R.-plichtig is. “De grens van slachten ligt daarbij op 25.000 ton per jaar. Onze jaarcapaciteit ligt daar onder, namelijk 22.000 ton. Volgens Tomassen zat de ODNV (Omgevingsdienst Noord-Veluwe) fout, wat wordt bevestigd in een brief van de gemeente Ermelo.

Stankoverlast
Wat betreft de stankoverlast laat Tomassen de conclusie zien van een geurrapport bij Tomassen Duck-To: ‘Tomassen geeft meer dan volledig invulling aan de (technische) mogelijkheden om de geur-immissie in de omgeving te beperken, hetgeen ook blijkt uit de berekende niveaus in de omgeving’. Het bedrijf beschikt volgens het onderzoeksbureau Peutz over een uitstekend functionerende gaswasser en een schoorsteen van 22 meter hoog.

Merkwaardig
Toch ervaren omwonenden stankoverlast. Volgens Tomassen is dat alleen mevrouw C.van Eijsden-Dee, en sinds kort zo getuigt een brief in het dossier op de website van de gemeente Ermelo, nog drie adressen aan de Julianalaan. Wat hij echter merkwaardig vindt is dat de indieners de brief niet hebben ondertekend. “Bovendien heeft één persoon van deze drie wel de ‘Petitie bestemmingsplan “De Driehoek” te Ermelo’ ondertekend.”

Tegengeluid
Uit het dossier op de website van de gemeente Ermelo blijkt het te gaan om een petitie, gedateerd op 23 januari 2018. Omwonenden willen hiermee een tegengeluid aan de gemeenteraad voorleggen, waarbij wordt aangegeven dat zij het onverteerbaar vinden dat het nieuwe bestemmingsplan De Driehoek, dat al zo lang aansleept, zware vertraging oploopt door de commotie rond Tomassen Duck-To.

Geen discussie
Over de stankoverlast wordt onder meer geschreven: ‘Er zijn eerder inspraakmogelijkheden geweest. Waarom is van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt?’ en ‘Of de paar klachten die er zijn, in de buurt, over de stankoverlast op waarheid berusten, is een vraag. Dat de klachten er zijn is een feit. Dat een slachterij geuroverlast kan bezorgen is geen discussie. Dat er door het bedrijf aan wordt gewerkt, wordt ook niet aan getwijfeld. Wij denken dat deze uitdaging ligt bij bedrijf Tomassen Duck-To B.V., degene die klachten hebben en de Gemeente Ermelo’.

Niemand reageerde
Ook laat Tomassen een brief zien die het bedrijf in oktober 2017 verspreidde onder de bewoners van ‘De Driehoek’. Daarin schrijft het bedrijf onder meer er alles aan te doen om geur- en geluidsoverlast zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Ook wordt gevraagd contact op te nemen als men van mening is dat de overlast afkomstig is van Tomassen Duck-To. ‘Ook zijn wij bereid om u rond te leiden op ons bedrijf om met eigen ogen te zien wat wij er allemaal aan doen om overlast te voorkomen’. Tomassen: “Op de brief heeft niemand gereageerd. We kregen alleen een kaartje waarop een buurtbewoner schreef nergens last van te hebben.”

Goed besluit
Tomassen sluit af: “Ik denk dat het een goed besluit is van de gemeenteraad het agendapunt De Driehoek op te schorten, omdat er nog verschillende zaken niet helder zijn.” Tomassen is ervan overtuigd ruimschoots te voldoen aan de Nederlandse regelgeving die geldt voor de pluimveeverwerkend industrie. “Gelukkig hebben de meeste mensen geen overlast van ons bedrijf. Voor degene die dat wel hebben gaan wij ons uiterste best doen om ook dat te voorkomen.”

Handhaving
Op de raadsvragen die gesteld zijn in de commissie Bestuur en Middelen van 18 januari 2018 ten aanzien van de handhaving bij Tomassen Duck-To B.V. concludeert het college van B & W:

“Nadat overtredingen zijn geconstateerd en is vastgesteld dat wijzigingen binnen de inrichting van Tomassen Duck-To B.V. hebben plaatsgevonden, is handhavend opgetreden. Enkele overtredingen zijn hersteld. Ten aanzien van de wijzigingen binnen de inrichting en de (gedurende zeven weken in de maanden oktober en december 2017) toegenomen productie geldt dat er geen sprake is van een acute situatie in het kader van de veiligheid van omwonenden of het milieu op basis waarvan direct ingrijpen noodzakelijk en mogelijk is.

Nu geen voldoende dringende reden aanwezig is om de productie direct terug te schroeven of stil te leggen, is het indienen van een complete aanvraag voor een revisievergunning de eerste stap die gezet moet worden. In deze aanvraag zal ook moeten worden vermeld hoeveel eenden er geslacht zullen worden. Deze complete aanvraag dient vóór 1 februari aanstaande binnen te zijn. Indien op die datum geen ontvankelijke aanvraag is gedaan, zal een meer stringent juridisch handhavings-traject in gang worden gezet.”

  • Op dinsdag 13 februari 2018 vergadert de Commissie Infrastructuur en Ruimte opnieuw over Bestemmingsplan De Driehoek

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen