‘ChristenUnie Ermelo zet Jan grof aan de kant’

Jan van Eijsden
Jan van Eijsden
Foto: Gemeente Ermelo

ChristenUnie Ermelo heeft op haar ledenvergadering van 15 november de kandidatenlijst voor de verkiezingen van maart 2018 vastgesteld. De huidige wethouder Jan van Eijsden staat op nummer 10. Een eventuele nieuwe termijn als wethouder is echter van de baan.

Al een aantal maanden lekten betrokken mensen rond de 66-jarige wethouder over de plannen van fractie van de ChristenUnie Ermelo om Ronald van Veen naar voren te schuiven als kandidaat-wethouder, ten koste van Jan van Eijsden. Waarbij werd benadrukt dat Van Eijsden juist graag nog een termijn als wethouder door wilde gaan. Pogingen om tot een goed compromis te komen leden schipbreuk, zo werd er in vertrouwen verteld. Dit ondanks de verzekering dat de fractie erg tevreden zou zijn over de manier waarop Van Eijsden het wethouderschap invult. De verhouding tussen Van Eijsden en de fractie en bestuur van de ChristenUnie Ermelo zou vervolgens meer en meer verslechterd zijn.

Geen commentaar
Ermelo.nieuws.nl probeerde vervolgens meer duidelijkheid te krijgen bij fractievoorzitter Folkje Spoelstra. Deze wilde geen inhoudelijke mededelingen doen omdat de partij volop in het proces zat van de kandidatuur van wethouder en de kandidatenlijst. Wat vervolgens zijn beslag zou krijgen op de ledenvergadering van 15 november. Ook wethouder Jan van Eijsden wilde niet op de zaken vooruit lopen, maar de ledenvergadering afwachten.

Doek valt
Gisteravond, woensdag 15 november, viel het doek voor Van Eijsden, nadat Ronald van Veen via de Social Media opgetogen berichtte: ‘Ik sta op plek 2, ben kand. wethouder & zet mij graag de komende 4 jaar weer in voor ons Ermelo’. Vlak na middernacht mailde het bestuur van ChristenUnie Ermelo de top-6 van de lijst: Folkje Spoelstra (lijsttrekker), Ronald van Veen, Dick Tillema, Jos van der Deure, Jet Weigand en Stefan Fiddelaar. In het persbericht werd met geen woord gerept over Jan van Eijsden.

Persoonlijk drama
Tom Nederveen, oud-wethouder voor ChristenUnie Ermelo, die de ledenvergadering bijwoonde noemt het een persoonlijk drama voor Van Eijsden. “Jan wilde graag doorgaan als wethouder en heeft een goede CV. En dan wordt hij op deze manier afgeserveerd. Ik vind dat hij grof aan de kant is gezet. Ronald werd door Folkje naar voren geschoven, en er werd zelfs geen woord van waardering naar Jan toe uitgesproken. Wat dat betreft was het een trieste ledenvergadering; verschrikkelijk hoe het is gegaan.”

Geen openheid
Volgens Nederveen is eind augustus al de keuze gemaakt voor Ronald van Veen als kandidaat-wethouder, ondanks pogingen van Jan van Eijsden om tot een compromis te komen. “Ook is er geen openheid geweest in het voorjaar toen deze zaak ging spelen. Jan zou hebben doorgegeven door te willen gaan als wethouder en Folkje zou daar niet van hebben geweten.”

Vertrouwen opgezegd
Inspanningen van betrokken mensen rond Van Eijsden om de impasse te doorbreken strandden, ook gisteravond bij de ledenvergadering. “Het stond zelfs niet eens op de agenda. Je mocht er wel iets over zeggen tijdens de rondvraag, maar het besluit stond al vast. Want de fractie bepaalt de kandidatuur van de wethouder, en als lid ga je alleen over de kandidatenlijst. Dezelfde avond heb ik dan ook mijn vertrouwen in Folkje als lijsttrekker opgezegd.”

Rechtlijnig
De gang van zaken is niet conform de ChristenUnie Ermelo is Nederveen van mening. “Je kunt niet zo maar een wethouder aan de kant zetten. Waarom is men niet gewoon bij elkaar gaan zitten om erover te praten, ofwel, kom er samen uit. Ik bedoel, Ronald is best een geschikte kandidaat, maar het was beter geweest als hij in de nieuwe periode 2 jaar met Jan had meegelopen. Jan is immers iemand met heel veel ervaring, is een verbinder en heeft veel kennis in huis. Dat hebben Folkje of Ronald nog niet. Folkje vind ik in die zin heel rechtlijnig in de zin van ‘Ik wil dit, en ik wil dat’. En Ronald is nog erger.”

‘Gedonder in de glazen’
Nederveen verwacht ‘gedonder in de glazen’ binnen de ChristenUnie Ermelo. “Maar dat roepen ze zelf over zich af. Het was beter geweest als ze eens beter hadden geluisterd naar ervaren leden. Ook oud-wethouder Evert van de Beek zei dat hij de gang van zaken heel triest vindt voor de ChristenUnie Ermelo.”

Wordt vervolgd
Helaas waren Jan van Eijsden, Folkje Spoelstra en Liesbeth Urbach, voorzitter ChristenUnie Ermelo, (nog) niet bereikbaar voor commentaar. Omdat wederhoor van essentieel belang is wordt de zaak ongetwijfeld vervolgd.

Grietje-Akke de Haas

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen