Christelijke partijen willen discussie drugsprobleem in Ermelo tackelen

Foto: Grietje-Akke de Haas

Heeft Ermelo nu wel of niet een drugsprobleem? Het rioolonderzoek, in opdracht van het college van B&W van de gemeente Ermelo, dat onlangs is afgerond moet uitwijzen hoe groot het probleem is. De resultaten worden over enkele maanden gepresenteerd aan de gemeenteraad.

CDA Ermelo, ChristenUnie Ermelo en SGP Ermelo hadden het rioolonderzoek in april dit jaar afgedwongen met een motie.

Discussie tackelen
SGP-fractievoorzitter Leo van der Velden verklaarde vandaag, donderdag 9 november: “Laten we met het rioolonderzoek eerst maar eens de discussie tackelen of Ermelo een drugsprobleem heeft.” Tijdens een thema-avond over drugs en drugspreventie op woensdag 8 november in een zaal van de Immanuelkerk, een initiatief van de 3 christelijke partijen om het onderwerp bespreekbaar te maken, spraken sommige mensen hun twijfels uit over het nut van het rioolonderzoek. In de gemeente Nijkerk waar het onderzoek is uitgevoerd zou het achteraf weinig toegevoegde waarde hebben gehad. Volgens een afgevaardigde van Moedige Moeders Nijkerk heeft het juist ieders ogen geopend. “Het grootste probleem was namelijk de ontkenning van het grote drugsgebruik in Nijkerk.”

Toenemend drugsgebruik
De 3 christelijke partijen zeggen zich niet voor niets zorgen te maken. In de wandelgangen vangen ze namelijk signalen op van toenemend drugsgebruik in Ermelo. Toch schijnt niemand écht de problematiek te willen onderkennen, zo menen de partijen. Hoe funest de gevolgen kunnen zijn van drugsgebruik werd verteld door ervaringsdeskundigen. Zoals een getrouwd stel uit Ermelo, beide 38 jaar, dat open en eerlijk verhaalde over hun drugsverslaving en hoe ze in ‘de goot’ belandden, jaren van hun jonge leven verknalden, en de meest grote moeite die het hen kostte om weer op te krabbelen.

‘Dat doet mijn kind niet’
Ouders in het algemeen kregen een berisping van het echtpaar. “Ze hebben soms geen idee, want ze denken: ‘Dat doet mijn kind niet’.” Net als een andere ervaringsdeskundige die zijn verhaal vertelde: Paul Greijmans van Stichting De Stam, schrijven ze hun verslaving toe aan hun opvoeding. Volgens Stam die aan bijna alles verslaafd was waar je maar aan verslaafd kunt raken, ontberen kinderen in hun jonge jaren een gevoel van veiligheid die de basis is voor een voorspoedige ontwikkeling. Doordat ze te vaak hun geborgen omgeving moeten inruilen voor een vorm van kinderopvang. Ook krijgen ze volgens Stam onvoldoende aandacht. “Want ouders zijn te druk met hun smartphone of tablet.”

Nuancering
Ervaringen die natuurlijk konden rekenen op enige nuancering van het publiek. Kinderen uit ‘nette en normale’ gezinnen kunnen ook verslaafd raken omdat ze mee willen doen of uit nieuwsgierigheid met drugs gaan experimenteren, zo meende iemand. Net zo goed als dat niet elk ‘slecht opgevoed’ kind verslaafd raakt.

Drank én drugs
Zorgelijk is zo meende Wilma Bothmer van de Bunt, voorzitter van Moedige Moeders Nijkerk, is dat een grote groep jongeren geen enkel probleem heeft met drankgebruik in combinatie met drugs. “Hier op de Veluwe wordt massaal ingedronken en ondanks alle voorlichting worden er steeds meer drugs gebruikt. Ze vinden gewoon dat het erbij hoort.”

Inzetten op weerbaarheid
Als een mogelijke oplossing op het gebied van preventie werd geopperd om al op jonge leeftijd in te zetten op de weerbaarheid van kinderen, met als kapstokken ‘wie ben ik’, ‘wat wil ik’ en ‘hoe ga ik om met groepsdruk’. Dat zou kunnen plaatsvinden op basisscholen. Waarop jongerenwerker Monique Tuns van Welzijn Ermelo opmerkte daar wel iets in te willen betekenen.

De thema-avond werd druk bezocht en ook bijgewoond door mensen die beroepsmatig te maken hebben drugs, zoals de politie en Tactus Verslavingszorg

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen