Wordt sport de nieuwe kerk in Ermelo?

Sport is een probaat middel om mooie verbindingen te maken op allerlei maatschappelijke fronten, heeft de Provincie Gelderland sport als beleid geformuleerd. “Sport wordt misschien wel de nieuwe kerk.” Dat voorspelde Jan Markink, namens de VVD gedeputeerde bij de Provincie Gelderland, tijdens het Politiek Café Ermelo, woensdagavond 4 oktober.

Politiek Café Ermelo debatteerde in de foyer van De Dialoog met gasten, plaatselijke politici en vertegenwoordigers van sportverenigingen over sport met als thema ‘De sportvereniging van de toekomst’. Ofwel, anticiperen de verenigingen op de toenemende maatschappelijke rol die vanuit de overheid van hen wordt verwacht? En waar liggen de kansen, wat hebben ze nog nodig en hoe hoog zijn de hobbels?

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Subsidie
Markink gaf aan dat er vanuit de provincie subsidie beschikbaar is voor ‘open sportverenigingen en vitale sportparken’. “De subsidie wordt echter niet geïnvesteerd in stenen maar in functies met een maatschappelijke doelstelling.”

Historie schrijven
Joost de Wit, algemeen directeur bij Eredivisie voetbalclub Vitesse, vertelde hoe de club zijn verantwoording tegenover de maatschappij heeft omgezet in daden. Met de Stichting Vitesse Betrokken schrijft de voetbalclub inmiddels historie vanwege de grote successen. Van voor mensen met overgewicht tot 8 wijken die onderling een competitie houden met Vitesse als organisator en het sportpark als toernooi-locatie. Voetbal in combinatie met een topclub heeft bovendien een magische uitwerking op mensen. Want wie wil niet in de successen delen?! Joost de Wit verwoordde: “Als wij als voetbalclub het zetje geven gebeurt er een heleboel, samen met onze 10 convenantclubs bereik je daarnaast heel veel kinderen.”

Maar…
Een inspirerend verhaal zo vonden de aanwezige vertegenwoordigers van de Ermelose sportverenigingen: Aart Goossensen: voorzitter DVS’33, Hans de Haan: voorzitter Sparta Ermelo, Ron de Poorter: voorzitter L.T.V. Irminloo en Jonathan van der Beek: penningmeester van CSV Dindoa. Er was echter één hele grote maar… . Stichting Vitesse Betrokken heeft een apart bestuur met 3 betaalde fte-medewerkers. Medewerkers die er dus de hele dag mee bezig zijn, en bovendien veel kennis in huis hebben. En dat is nu juist waar het bij de meeste Ermelose sportverenigingen aan ontbreekt.

Clubs willen wel, maar hoe?
Jonathan van der Beek: “Wij willen de accommodatie van Dindoa overdag best wel openstellen, maar op welke manier? Die kennis hebben wij niet. Vanuit ons is de wil er, nu moet die ook vanuit de gemeente komen.” Hans de Haan meende dat de veranderingen die de omslag naar een open sportclub met zich meebrengen, je niet de vrijwilligers mee moet opzadelen. “Je loopt als vereniging stuk als je alleen op vrijwilligers drijft. Daarnaast, de liefde kan niet van één kant komen; de gemeente zou dit in moeten bedden in een gestructureerde financiële context. Anders blijft het bij de meeste verenigingen met het hebben van een G-team.” Wat Ron de Poorter beaamde: “De wil naar een open sportclub is er wel, maar hoe kan je die stap maken en wat zijn de mogelijkheden. In die zin zijn wij een club van vrijwilligers die hoopt op de professionele steun van de gemeente.”

‘Vroeg of laat wordt het je dood’
DVS’33 die convenantclub is van Vitesse was heel stellig in zijn reactie. Voorzitter Aart Goossensen: “Vroeg of laat wordt je dood als vereniging, als je niet meegaat in de maatschappelijke veranderingen.” Goossensen verhaalde over hoe DVS’33 de afgelopen 10 jaar heeft geïnvesteerd in het werven van vrijwilligers voor op de juiste functies. Met als ultiem doel zich op alle terreinen te kunnen profileren als een open sportvereniging. Het gebruik van voetbalvelden die eigendom zijn van de gemeente door externe partijen/activiteiten, vormt nog wel eens een struikelblok. “Op dat moment kun je de velden zelf niet gebruiken én je weet niet in welke staat ze de natuurgrasvelden achterlaten. Aan de andere kant, als je iets hebt wat van de gemeenschap is, laat ze dan lekker voetballen.”

Politieke duit in het zakje
De aanwezige plaatselijke politici: Wethouder Laurens Klappe die de rol van sport bij het bereiken van maatschappelijke doelstellingen op het gebied van gezondheid, leefbaarheid en meedoen en de inzet van de gemeente daarbij toelichtte, en het panel bestaande uit raadsleden Folkje Spoelstra (ChristenUnie Ermelo), Sarath Hamstra (CDA Ermelo), Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) en Alex Kleijnen en Bea van ’t Hul (Progressief Ermelo), deden op hun eigen wijze een politieke duit in het zakje. Zo ziet Klappe kansen in het nieuwe sportcomplex Calluna dat op sportpark De Zanderij moet verrijzen, waar ook al EFC’58 huizen, Dindoa en inloophuis de Parasol. “Wat mij betreft gaan de hekken weg, wordt er samengewerkt; ook met commerciële partijen, zijn de accommodaties overdag open en mogen ook niet-leden van de faciliteiten gebruik maken.”

Beleid formuleren
De raadsleden waren eigenlijk allemaal van mening dat met name de kleinere verenigingen niet valt te verplichten een open sportclub te zijn. Zij zien meer heil in het formuleren van beleid van de maatschappelijke opgave, en welke rol een vereniging daarin kan spelen. Met de bijbehorende kennis en geldstromen uit bijvoorbeeld de potjes van Wmo en Jeugdzorg.

Dorpsdichter Fiet van Beek sloot de bijeenkomst af:

ONGEVRAAGD ADVIES

Als het zo is dat wij het weten, dan kan
de rest niet lastig zijn. De beste stuurlui langs
de lijn, pupillen zwetend in het groen,
zoveel hoef je niet eens te doen aan waar
het spel al jarenlang goed werd gespeeld.

Kijk naar de paarden in De Beek, zij stappen
en springen, doseren hun kracht, bewegen
zich voort in een dans met de mens, in ballet
met elkaar. Sierlijk samen doet verlangen naar
meer dan een dagelijks half uur eropuit.

Mik als Dindoa op mannen en vrouwen,
omarm nieuwe dingen in club, wijk of straat,
sluit niemand uit; zie hoe kansen pakken
oefening wordt in binnen- en buitensport.
Ontwikkel een vorm van beweeglijk schaken,

maak een wandelroute langs straatpoëzie,
leg een trapveld aan voor politici,
een beweegtuin als het Indianenbos
met ruim baan voor een 50-plussers-cross.
Laat bestuurders maar meebewegen

en incasseren als D-tjes en E-tjes;
natrappen niet toegestaan. Is er welgeteld
echt te weinig geld, dan geen flauwekul
maar meteen Piet Schrijvers bellen: vragen om
zijn wijze raad voor het houden van de nul.

©2017, Fiet van Beek
FB: Dorpsdichter Ermelo
www.fietvanbeek.nl

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen