CDA Ermelo maakt zich zorgen over Ermelo onder vliegroutes Lelystad

CDA Ermelo raadslid Dick te Brake.
CDA Ermelo raadslid Dick te Brake.
Foto: CDA Ermelo/bewerkt

Op initiatief van Teuge airport en het Nationaal Paracentrum Teuge is een notitie opgesteld over routevarianten van en naar Lelystad Airport. Die notitie is in de afgelopen dagen met veel bijval ontvangen en door de opstellers aan de staatssecretaris aangeboden om de voorgestelde alternatieve route B++ (dat is de oorspronkelijke route Hierden – Hulshorst – Leuvenum – Staverden) te onderzoeken en mee te nemen in de vastlegging vliegprocedures voor Lelystad.

Dit meldt CDA Ermelo in een persbericht.

Gevolgen?
De CDA-fracties van Ermelo, Harderwijk en Nunspeet hebben kennisgenomen van deze ontwikkelingen en maken zich zorgen dat de, in het verleden als niet reëel beoordeelde vliegroute, B++ alsnog als de beste oplossing wordt gekozen met alle gevolgen voor de inwoners van o.a. Leuvenum, Staverden, Hierden en Hulshorst. Alhoewel er nog geen definitieve besluitvorming heeft plaatsgevonden vragen de CDA-fracties voor deze ontwikkeling maximaal aandacht van de colleges in de 3 gemeenten.

Nieuw en beste alternatief
In de publieke belangstelling voor Lelystad Airport staat met stip op één de vliegroutes. In het Aldersadvies Lelystad is een aantal randvoorwaarden opgenomen waaraan de vliegroutes moeten voldoen. Een van de mogelijke vliegroutes was de Hierden – Hulshorst – Leuvenum – Staverden variant. Op grond van het niet kunnen voldoen aan die gestelde randvoorwaarden is die route toentertijd als niet reëel afgedaan, maar wordt nu in de notitie als ’nieuw en beste alternatief’ gepresenteerd.

Vlieglawaai
In opdracht van de staatssecretaris wordt er een second opinion over de vliegroutes Lelystad uitgevoerd waarvan, naar verwachting, eind september het eindrapport gereed zal zijn. De drie fracties zijn zich ervan bewust dat elke te kiezen route voor- en nadelen voor de verschillende gemeenten en haar inwoners kent, dat is nu eenmaal de consequentie van vliegroutes. Gelijkertijd is het ook bekend dat het gebied Apeldoorn – Ermelo – Harderwijk – Nunspeet al behoorlijk wat vlieglawaai te verduren krijgt, denk daarbij aan de laagvlieggebieden voor militaire helikopters en staaljagers.

Hoe mee omgaan?
Bovendien maakt het gebied ook deel uit van de prachtige Veluwe en derhalve zijn de aangedragen argumenten van ‘Red de Veluwe’ ook hier 1 op 1 toepasbaar. Dick te Brake heeft namens de fractie van het CDA Ermelo over deze ontwikkelingen vragen aan het college gesteld, met als kernvraag hoe het college hier mee omgaat en wat zij als tegenactie gaat ondernemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen