CDA Ermelo neemt het op voor de boeren in Ermelo

Foto: CDA Ermelo

Maandagavond 10 april waren zo’n 30 agrariërs uit de buitengebieden, Speuld, Leuvenum, Horst en Telgt van de gemeente Ermelo bij elkaar om te spreken met vertegenwoordigers van het CDA. Boeren lopen in hun dagelijkse bedrijfsvoering tegen zaken aan waarvan Den Haag, de Tweede Kamer, Arnhem, de provincie, of Ermelo de gemeente mogelijk van betekenis kan zijn.

Dat meldt CDA Ermelo in een persbericht

Maar ook de toekomst van de agrariërs, bedrijfsopvolging, schaalvergroting, duurzaamheid en de invloed hiervan op het landschap zijn voor de toekomst van de buitengebieden van Ermelo van belang.De uitkomst van de avond was dat de thema’s die spelen vragen om het maken van verbindingen en collectieve aanpak, AGRI, Gemeente, Landschapsbeheer. Tweede kamerlid was Jaco Geurts aanwezig, Engelina van Steenbrugge vertegenwoordigende de CDA Provinciale Statenfractie.

Ermelose CDA raadsleden Corry Mosterd en Karel de Greef hadden deze middag en avond georganiseerd, samen met vier agrariërs, Marco van Donkersgoed, Henk Jan Staal, Eefje Meihuizen en Henk Vliek. Voorafgaand aan de discussie in Ons Huis is een bedrijfsbezoek gehouden bij het vleeskalverenbedrijf van Mattijs en Annemarie van Malestein

Door de boeren wordt aangegeven dat men de gevolgen ervaart van steeds meer andere activiteiten op wat vroeger boerengrond was. Land wordt ingeruild voor de natuur of er komen kleinschalige woningprojecten op. Dit beperkt de mogelijkheden voor groei van de agrarische bedrijven, wat juist nodig is om voldoende inkomen te blijven verdienen. Het te verdienen inkomen raakt gelijk ook weer de mogelijkheden voor bedrijfsovername.

Ervaren wordt dat er te weinig waardering en geld is voor het werk van de agrariër die het voedsel produceert, het landschap inricht en die het ook mogelijk maakt dat er natuurbeleving is. De mooie kant dat we in een gebied wonen met herten en wilde zwijnen heeft voor de agrariër wel een keerzijde omdat deze dieren het gras en de mais eten dat voor hun dieren is bestemd. Kansen worden gezien om de ruimte die de boer heeft te benutten voor duurzame doeleinden, zoals dat bij vervanging van de asbest-daken er gelijk zonnepanelen op het dak worden gelegd.

Boeren kunnen met hun land helpen om de gemeente Ermelo energie-neutraal te maken. Het relatief kleinschalige karakter agrarische bedrijf in deze omgeving zou ook als een handelsmerk kunnen worden gezien, maar om dat bedrijfseconomisch aantrekkelijk te maken zal nog hard nagedacht moeten worden over nieuwe inkomstenmodellen. De mensen van het CDA gaan de waardevolle input van de Ermelose agrariërs gebruiken in hun plannen en afwegingen voor de komende tijd. En gaan samen de agrariërs hier een vervolg aan geven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen