Initiatief CDA Ermelo voor inclusieve samenleving gehonoreerd

Foto: Archief: Grietje-Akke de Haas

De motie van initiatiefnemer CDA Ermelo samen met PE en VVD over de ‘inclusieve samenleving’, is gisteravond 26 mei tijdens de gemeenteraadsvergadering unaniem gehonoreerd. Dat bericht Ermelonext.nl.

Een inclusieve samenleving is volgens de partijen een samenleving waar elk mens vanzelfsprekend deel uitmaakt van de samenleving, mee kan doen en daarin onbelemmerd zijn of haar weg vindt. Een samenleving die naadloos past bij de uitgangspunten van CDA Ermelo.

Woordvoerder Cor Louwerse: “De motie (opdracht aan het college) roept het college op de uitgangspunten van de ‘inclusieve samenleving’ als nieuw speerpunt op te nemen in de meerjarenbegroting 2016-2020. Daarmee wordt dit een algemeen criterium voor het toekomstig beleid van de gemeente Ermelo. De gemeente verplicht zich daarmee actief te werken aan een inclusief Ermelo, een Ermelo waarin iedereen onbelemmerd mee kan doen.

Voor mensen met een beperking gaat het om ‘erbij horen’ en ‘meebepalen’. Uit de praktijk blijkt dat het vormen van een inclusieve gemeente alleen kan slagen wanneer ingezet wordt op gelijke kansen voor iedereen op alle levensterreinen en voorzieningen zoals wonen, werken, leren, sport, vrije tijd.

Daarnaast blijkt ook dat het nog steeds noodzakelijk is dat ouders, verzorgers en hulpverleners, maar ook ondernemers en organisaties ervan overtuigd moeten worden dat jongeren en ouderen met een beperking echt zelfstandig dingen willen en kunnen doen.Voortaan kijken we, nog meer dan we al deden, naar wat iemand wél kan, in plaats van wat iemand niet kan. De politiek en de gemeente kan hier haar steentje aan bijdragen.

Overigens kan de gemeente dit niet alleen realiseren. De samenleving in zijn geheel heeft hierin ook een taak en verantwoordelijkheid. Dit volgt uit de bekrachtiging van het ‘VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’ onlangs door het parlement. Op 1 januari 2017 treedt de bijhorende wet in werking.”

Banner MTT

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen