Kraamhouders laten meebetalen aan levendig centrum

Foto:

Wethouder Jan van den Bosch onderzoekt hoe ambulante handel een financieel steentje kan bijdragen.Dit voornemen sprak hij gisteravond uit tijdens de gemeenteraadsvergadering waar het onderwerp reclamebelasting op de agenda stond. 

Reclamebelasting verklaarde  Van den Bosch kan alleen maar worden geheven op grondslag van onroerende zaken. Wellicht meende hij, kunnen de kosten van een standplaatsvergunning iets worden verhoogd. 
Al benadrukte SGP-raadslid Leo van der Velden dat de ambulante handel niet moet worden ontmoedigd te ondernemen in Ermelo, dat er een financieel steentje wordt bijgedragen vind hij logisch. “De ambulante handel pikt een fors graantje mee, terwijl gastheer Plus die net heeft verbouwd wordt geconfronteerd met een forse belasting.”
Per 1 januari 2014 moeten winkeliers binnen een bepaald gebied in het centrum van Ermelo reclamebelasting betalen om het centrummanagement deels te bekostigen. Het centrummanagement heeft als doel de levendigheid van het centrum te vergroten. Onder meer door het organiseren van leuke activiteiten om publiek te trekken. De reclamebelasting-aanslag varieert van 300 tot maximaal 600 euro, afhankelijk van de WOZ-waarde van het winkelpand. 

Voor leden van de Ondernemersvereniging Ermelo (OVE) verandert er zo goed als niets. De OVE-contributie wordt namelijk verlaagd zodat ze jaarlijks ongeveer hetzelfde bedrag kwijt zijn. Niet-leden zoals de grootwinkelbedrijven worden volgens de gemeenteraad straks terecht geconfronteerd met een reclamebelasting-aanslag. 
Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) verwoordde treffend: “Het is natuurlijk van de zotte dat de intocht van Sinterklaas wordt bekostigd door de OVE, terwijl grote filiaalbedrijven als Blokker en Intertoys wel meeliften op het succes, maar er niet aan meebetalen.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen