Kampt commissie samenleving met saai imago?

Foto:

De overgang van AWBZ naar Wmo is geen sexy onderwerp, maar wel heel belangrijk.Dat zei Alex Kleijnen, raadslid van Progressief Ermelo, woensdagavond voorafgaand aan de raadscommissie samenleving. Waarbij hij doelde op de hoeveelheid publiek, dat fors minder is dan bij commissies als openbare werken. “Je zal bijvoorbeeld”, zo schetste hij een somber toekomstbeeld, “maar geen huishoudelijke hulp meer krijgen.”

Onlangs is namelijk bekendgemaakt dat het AWBZ-onderdeel ‘Persoonlijke Verzorging’ per 2015 hoogstwaarschijnlijk naar de zorgverzekeraars gaat, en niet naar de gemeenten. Onder Persoonlijke Verzorging (PV) valt hulp bij het aankleden, eten, drinken, wassen, toiletgebruik tot eenvoudige verpleegkundige handelingen. 
Wethouder Laurens Klappe erkende dat het besluit van de staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) om verzorging en verpleging in één hand te houden binnen de Zorgverzekeringswet, het een stuk moeilijker maakt voor de gemeente. “Wij hadden echt het idee efficiënt en goedkoop te kunnen werken. Nu krijgen we als gemeente een kleiner takenpakket mét minder budget.”
Klappe vreest dat de gevolgen voor de huishoudelijke hulp fors zullen zijn.
Vanaf 2015 beslist de gemeente namelijk wie huishoudelijke hulp hard nodig heeft en het niet zelf kan betalen. “Of we moeten als gemeente meer geld bijleggen vanuit de algemene middelen, of huishoudelijke hulp aan minder mensen toekennen. De aanbesteding is immers al heel scherp gedaan. Wat dat betreft wordt het nog een helse klus om te klaren.”
Volgens de website van Binnenlands Bestuur zijn de gemeenten laaiend over het voornemen de persoonlijke verzorging vanaf 2015 niet aan gemeenten over te hevelen.
 
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen