Afval wordt beter gescheiden in Ermelo, maar kan nog grondiger

Afval wordt beter gescheiden in Ermelo, maar kan nog grondiger.
Afval wordt beter gescheiden in Ermelo, maar kan nog grondiger.
Foto: gemeente Ermelo

Inwoners van de gemeente Ermelo scheiden hun afval steeds beter. Dit blijkt uit de resultaten van een sorteeranalyse. In 2022 was er gemiddeld 93 kilo restafval per inwoner. Een jaar eerder was dat nog 107 kilo.

Dit bericht de gemeente Ermelo.

Complimenten
Wethouder Ronald van Veen is blij met deze resultaten: “Ik ben trots op onze inwoners, met elkaar hebben we deze mooie resultaten behaald!”

Nog minder
Desalniettemin is de gemeente Ermelo dit jaar toch de campagne ‘Jouw afval heeft toekomst’ gestart. Want al is wethouder van Veen tevreden met de resultaten over 2022, het restafval per inwoner kan nog minder worden, is de gemeente Ermelo ervan overtuigd. In het restafval zat immers nog veel afval dat in andere containers thuishoort, en gerecycled kan worden.

Etensresten in de groene container
De campagne richt zich vooral op het scheiden van groen afval uit de keuken. Er belandt namelijk nog veel Groente-, Fruit-, Tuinafval en etensresten (GFTe) bij het restafval. Per inwoner maar liefst 44 kilo. Dat is jammer zo vindt de gemeente Ermelo, want GFTe is een waardevolle grondstof. Het wordt voor 95 procent gerecycled tot compost of groen gas. Het GFTe dat in het restafval zit, bestaat vooral uit etensresten zoals restjes aardappel, brood of rijst, groente- en fruitschillen. Tuinafval wordt wel in de groene container gedaan.

Textielcontainer
Het tweede doel van de campagne is om textiel en (kapotte) kleding in het restafval te verminderen. Per inwoner belandt er nu nog 5 kilo aan textiel en kleding bij het restafval. Terwijl jouw oude spijkerbroek prima door iemand anders gedragen kan worden. Maar ook kapotte kleren horen in de textielcontainer. Van oud textiel en kapotte kleding worden namelijk nieuwe textielvezels gemaakt. Dit wordt dan weer gebruikt voor nieuwe producten, zoals isolatiemateriaal, matrassen en kleding.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen